×

Recensie

Roots

18 juni 2013

Equinox, The Peacekeeper

Birdsongs On The Waste Land

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Vadbra Music

Birdsongs On The Waste Land Equinox, The Peacekeeper Roots 4 Equinox, The Peacekeeper – Birdsongs On The Waste Land Written in Music https://writteninmusic.com

De woorden ‘bijzonder’ en ‘apart’ worden nogal eens gebruikt om heel diplomatiek aan te geven dat je iets eigenlijk helemaal níet mooi vindt, zijn dan dus gewoon negatief bedoeld. Beide woorden zijn van toepassing als het gaat om de muziek op Birdsongs On The Waste Land, toch zijn beide woorden hier juist wél positief bedoeld.

Achter de maker Equinox, The Peacekeeper gaat de 31 jarige Wouter Buyst uit Antwerpen schuil. Hoewel de Belg een echte globetrotter is, woont hij inmiddels weer in ‘eigen’ land, in Gent. In 2010 bracht hij zijn debuut We Could Wake Each Other Up uit, nu ligt dus de opvolger met de mooie titel Birdsongs On The Waste Land in de schappen.

De muziek is intiem en melancholisch, te omschrijven als een muzikale samenkomst van vele culturen, door Buyst gebracht met een mooie lage vertelstem die doet denken aan die van bijvoorbeeld Leonard Cohen. De combinatie muziek en stem voel goed, bijna rustgevend. De nummers op het album zijn te zien als een verwerking van de reiservaringen van Buyst. Niet alleen verwerkt hij ze tekstueel (zoals de titel van het album al doet vermoeden zijn die teksten soms mooi poëtisch), daarvoor gebruikt hij ook audiofragmenten. Zo hoor je op Benares opnames van een man die zijn gezangen aan het oefenen is aan de oever van de rivier de Ganges. Het nummer gaat over de Indiase stad Benares (of Varanasi). Dit is een van de oudste steden ter wereld en een belangrijke pelgrimsplaats voor het Hindoeïsme in India. Het is overigens ook de geboortestad van Ravi Shankar.

Ook instrumentaal hopt Buyst van het ene land naar het andere: zo hoor je bijvoorbeeld zithers, Indische harmoniums, Colombiaanse maraca’s en Peruviaanse arco’s voorbijkomen. Het album kent zelfs Tuvaanse keelzang, een bijzondere zangtechniek. Toch kun je ook rekenen op ‘gewone westerse’ invloeden als mooie gitaartokkels. Steker, zo begint het album, met het prachtige The Holy Lamb Soundly Sleeping. Er is dus een mooie balans tussen ‘bekend’ en ‘vreemd’.

Wat deze cd ook ‘bijzonder’ en ‘apart’ maakt, is de manier waarop het gemixt is: bepaald materiaal is op oude, half vergane tape gezet, ander materiaal is door oude speakers (gevonden in een WO II bunker) gehaald. Er is dus veel aandacht besteed aan het creëren van een specifiek geluid.

De muziek is zo anders dan andere muziek dat het alleen daarom al de aandacht verdient. ‘Bijzonder’ en ‘apart’, zo positief bedoeld als maar zijn kan. Birdsongs On The Waste Land is een muzikale reis rond de wereld in 12 nummers. Bon voyage! 1. The Holy Lamb Soundly Sleeping
 2. Benares
 3. Heard My Momma Calling
 4. Drop Out Of Time
 5. Total Eclipse (Some Words Of Disapproval)
 6. Please Strip Naked Now
 7. Six Thousand Years
 8. Walking Drunk Through Heaven Again
 9. Bill’s Song
 10. Until My Voice Is True
 11. Minding Your Own Business
 12. Making Time Stop Evaporating