×

Recensie

Rock

09 november 2023

Endlingr

Tra

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Consouling Sounds

Tra Endlingr Rock 4.5 Endlingr – Tra Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun eersteling From the Moulton Vaults maakte het Gentse Endlingr gelijk vette indruk. De stevige dan weer dromerige instrumentale postrock gemixt met dikke soundscapes was een genot voor het oor. We wilden gelijk al veel meer dan de drie tracks die op hun debuut stonden. Met hun nieuwe album Tra verbreken ze dat aantal track record dan wel niet, hoewel de tracks flink langer zijn opgerekt, de impact van de tracks is nog groter dan het debuut.

Endlingr startte in 2017 als de verrassende nieuwe outfit van gitarist Jo De Geest (tevens de muzikaal architect van John Ghost), bassist Kris Auman en drummer Sylvester Vanborm. Na drie jaar vol aan hun sound werken verscheen in 2021 dan eindelijk hun langverwachte debuut, dat in lengte eigenlijk meer een EP was, en een serie overrompelende optredens.

Tra vertrekt waar From the Moulton Vaults losliet en heeft in Crest gelijk een magnifieke opener waarin hun sound fraai wordt uitgebuit. Van de sfeerrijke start naar de robuuste rock die in psychedelische ladingen over ons heen gestort wordt. Het trio klinkt gelijk al machtig en vol en dat bijna tien minuten lang.

Het midden van de plaat vormt het bijna dertig minuten durende en magnifiek uitgesponnen Ent. Zo’n compositie waarbij je van de ene in de andere sfeer komt te hangen en waarvan een ronduit bedwelmende sfeer uitgaat. Ambitieus opgezet met fraaie rustige dromerige passages waarna de storm tot orkaankracht voorbij trekt en waarna de hemel openbreekt om ingetogen in terug te kunnen vallen. Wat een machtige track vol spanning is dit!

En net als je het gevoel hebt met Ent het meest overweldigende van de band gehoord te hebben volgt daarna nog de verpletterende titeltrack. Heerlijk hoe de band steeds weer laag over laag opbouwt en eigenlijk ongelooflijk dat je hier maar drie muzikanten hoort: zo vol is de sound. Gitaarpartijen in schijnbare repeteerstand die bouwen en doorduwen, een bas die daar heerlijk omheen draait en drums die steeds wat meer prijsgeven om vervolgens gezamenlijk goed stevig los te gaan.

Tra, de titeltrack, is het beste wat het trio tot op heden opnam, hoe overweldigend en bedwelmend het ambitieuze muzikale schaakstuk Ent ook is. De energie die deze track in zich heeft biedt een machtig beeld op waar het trio nog meer toe in staat is. Instrumentale gitaarrock op een rijk hoog niveau.

Als we From the Moulton Vaults als EP blijven zien is Tra een albumdebuut als geen ander. Endlingr heeft op het album, met de tevens uit Gent afkomstige, producer Koen Gisen een machtig breed geluid gevonden waarin het zeer fijn vertoeven is. Tra is een overweldigende en geweldige plaat.  1. Crest
  2. Exit
  3. Tra

Kant A:

  1. Crest
  2. Ent

Kant B:

  1. Ent
  2. Tra