×

Recensie

Alternative

08 april 2014

EMA

The Future's Void

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: City Slang

The Future's Void EMA Alternative 4 EMA – The Future’s Void Written in Music https://writteninmusic.com

Erika M. Anderson (EMA) deed drie jaar geleden van zich spreken met Past Life Martyred Saints, een plaat vol feedback en indringende fluisterzang. Ook op The Future’s Void maakt EMA weer bijzonder persoonlijke muziek. Ze gaat wederom niet altijd even zachtzinnig te werk en doet hierbij soms denken aan de even intense PJ Harvey.

The Future’s Void is een actuele, confronterende plaat die, hoewel niet helemaal verstoken van hoop, toch een wat dystopisch karakter heeft. EMA behandelt de aan terrein winnende virtuele wereld en het effect hiervan op individuen. In Neuroromancer stelt ze selfies aan de kaak.  Het is echter vooral 3Jane dat als een sleuteltrack kan worden gezien:

“Feel like i blew my soul out
across the interwebs and streams
it was a million pieces
of silver and i watched them gleam
it left a hole so big inside of me
and i get terrified that
i will never get it back to me
i guess it’s just a modern disease”

Het is niet allemaal internet wat de klok slaat: So Blonde is een minder tijdsgebonden sociaal commentaar. Deze track, die sterk doet denken aan het bijna vergeten Curve, behoort tot de sterkste nummers op de plaat.

Vanaf opener Satellites – een ander hoogtepunt – worden we om de oren geslagen met noise en feedback. EMA verpakt haar boodschap in welluidende en gedurfde muziek. Haar woorden winnen aan kracht in het bijtende industriële poplandschap dat The Future’s Void is. Halverwege de plaat, tijdens het bijna psychotische Smoulder, lijken we getuige van EMA’s ineenstorting. Dit is maar tijdelijk want naar het einde van de plaat toe ontstijgen we het aardse slijk wat en klinkt de muziek beduidend milder. Tekstueel blijft EMA echter zwaar op de hand. Dead Celebrity stelt de vraag wat we eigenlijk wisten van al die dode beroemdheden:

“Tell me what you wanna see
when you click on the link
of the dead celebrity”

Hoe dan ook, de dode beroemdheid heeft de rusteloze wereld, de grotendeels digitale wereld waar EMA verslag van doet, achter zich gelaten en lijkt daarmee gezuiverd.

EMA borduurt met dit album muzikaal voort op voorganger Past Life Martyred Saints. Toch komt deze plaat harder binnen. Dat is vooral te danken aan de actuele thematiek en de opwindende, confronterende muzikale omlijsting ervan.  1. Satellites
  2. So Blonde
  3. 3Jane
  4. Cthulu
  5. Smoulder
  6. Neuromancer
  7. When She Comes
  8. 100 Years
  9. Solace
  10. Dead Celebrity