×

Recensie

Jazz

03 oktober 2023

Siema Ziemia

Second

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Byrd Out

Second Siema Ziemia Jazz 4.5 Siema Ziemia – Second Written in Music https://writteninmusic.com

Soms word je gewoonweg volledig weggeblazen door een plaat. Dat overkwam mij met Second, het tweede album van het Poolse Siema Ziemia. Wat een grandioze mix van vrije jazz en stevige en coole elektronica is dat!

In 2020 brachten ze hun debuut, simpelweg Siema Ziemia getiteld, uit op het Poolse Alpaka Records en alleen digitaal. Second is dus eigenlijk hun eerste echte release met nu ook een cd en vinyl release via het Britse Byrd Out.

Het viertal Pawel Stachowiak (bas, synthesizer (Moog)),  Andrzej Konieczny (drums, synthesizer), Fryderyk Szulgit (gitaar, synthesizer) en Kacper Krups (tenorsax, synthesizer) ziet geen barrières. Dan weer klinken ze bijna akoestisch en ingetogen dan weer trekken ze met de sax of donkere gitaarklanken en veel elektronica keihard van leer.

Siema Ziemia is zo’n ongeleid projectiel band die je vanaf de eerste beluistering gelijk in het hart sluit. Second klinkt avontuurlijk, uitbundig, vrij, dwars en steeds vol emotie. Luister naar zo’n toptrack als vulnerabilities en je snapt wat ik bedoel. Van ingetogen beginnend slaat de track vanaf halverwege met gierend saxwerk volledig de andere kant op. Om daarna weer met fraaie pianoklanken door de atmosfeer weg te duiken.

De zes tracks (op de vinylversie) waarop het viertal muzikanten zich volledig overgeeft krijgt met het ruim 12 minuten gerekte all those memories een fascinerend hoogtepunt. Wat een geestverruimende, muzikaal heen en weer stuiterende, explosie van een compositie is dat. Met straf gitaarwerk, gierende sax in de tussenloop van prachtig opbouwwerk.

Siem Ziemia is dan wel een band die echt instrumenten speelt maar die zo fantastisch met synthesizers vermengt dat er een volledige symbiose ontstaat. Daarnaast zijn het geweldige muzikanten die niet alleen heel gretig muziek maken maar ook uit de verschillende stadia van elektronische muziek putten. Van electronic body music naar progressive en daar hun drang naar improvisatie vol op los kunnen laten.

Second is een heerlijke ontdekplaat die haast verslavend onder je huid kruipt. Echt elke keer weer flink wat nieuwe elementen in de je hoofd doet ontploffen. Siema Ziemia is een band die er gelijk overduidelijk is en zich de komende tijd in alle zalen en op alle festivals zal laten gelden. Op de beste plekken het zweet van de muren zal laten gutsen. Second is namelijk even opwindend als dat hij je in beweging brengt dan weer volledig laat wegdromen.

Polen is al jaren een ontdekland wat muziek aangaat. Een basis voor vooruitstrevende jazz in de jaren zeventig met eigenzinnige trompettisten als Tomasz Stańko en nu alweer wat jaren met een jonge lichting muzikanten waarvan Immortal Onion, nieuwe heldin Hania Rani en nu dus ook Siema Ziemia. Heel goed in de gaten blijven houden, die scene daar dus.

NB. Waar de vinylversie zes tracks kent, heeft de cd-versie er twee meer. En ook nog eens twee heel goede, zoals afsluiter see you on the other side. 1. second
 2. atlant
 3. we used to cry
 4. KTDT
 5. vulnerabilities
 6. all those moments
 7. get exhausted with me
 8. see you on the other side

Kant A:

 1. second
 2. atlant
 3. we used to cry

Kant B:

 1. KTDT
 2. vulnerabilities
 3. all those moments