×

Recensie

Alternative

12 mei 2014

Eels

The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: E Works

The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett Eels Alternative 3 Eels – The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett Written in Music https://writteninmusic.com

Mark Oliver Everett, ook bekend als E van eels, is een productief mannetje. Het ene na het andere album wordt de markt op geslingerd en in de laatste vijf gevallen ook steevast als ‘deluxe dubbel cd’ met veel bonustracks. The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett laat horen dat kwantiteit en kwaliteit inmiddels niet altijd meer synchroon lopen.

Dat laatste is een manco dat de ‘output’ van Eels de laatste jaren behoorlijk kenmerkt. Wonderful Glorious was in 2012 een piekmomentje, na het tegenvallende Tomorrow Morning van enkele jaren eerder. Maar op The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett, het vijfde Eels-album in vijf jaar, zakt het niveau weer een beetje in. Het lijkt er op dat Everett in cirkeltjes aan het lopen is en dat maakt dat het album op het eerste gehoor als een continue herhaling van zetten aanvoelt.

Dat neemt niet weg dat er prachtige liedjes op het album staan, vol met name tekstuele pareltjes. Dat laatste kan je wel aan de bebrilde brombeer overlaten. Agatha Chang is in alle treurigheid – over een verloren jeugdliefde waarvan hij niet eens meer weet waarom zij verlaten is – en melancholie wonderschoon. Mistakes Of My Youth geldt eveneens als een prachtige muzikale mijmering over vervlogen tijden. Het op de bonus-cd verstopte Millicent Don’t Blame Yourself kan als een toekomstige klassieker in het Eels oeuvre de boeken in.

Als je alle liedjes op The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett los trekt en ze buiten het albumconcept beluistert, zal je concluderen dat het werk van Eels na al die jaren nog immer bovengemiddeld mooi is. Echter, hoor je de liedjes in één luisterbeurt achter elkaar, dan begint de aandacht door gebrek aan echt duidelijke afwisseling te verslappen. Het kabbelt, het houdt de aandacht niet vast en het maakt dat het geheel hier absoluut niet meer is dan de som der delen. Ondanks de soms subtiele arrangementen die pas bij betere beluistering opvallen. Gedoseerd tot je nemen dus, dan is dit album op z’n best.

Eels – The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett

 1. Where I’m At
 2. Parallels
 3. Lockdown Hurricane
 4. Agatha Chang
 5. A Swallow In The Sun
 6. Where I’m From
 7. Series Of Misunderstandings
 8. Kindred Spirit
 9. Gentlemen’s Choice
 10. Dead Reckoning
 11. Answers
 12. Mistakes Of My Youth
 13. Where I’m Going

Deluxe Edition bonus-cd

 1. To Dig It
 2. Lonely Lockdown Hurricane
 3. Bow Out
 4. A Good Deal
 5. Good Morning Bright Eyes
 6. Millicent Don’t Blame Yourself
 7. Thanks I Guess
 8. On the Ropes (Live at WNYC)
 9. Accident Prone (Live at WNYC)
 10. I’m Your Brave Little Soldier (Live at WNYC)
 11. Fresh Feeling (Live at KCRW)
 12. Trouble with Dreams (Live at KCRW)
 13. Oh Well (Live at KCRW)


 1. Where I'm At
 2. Parallels
 3. Lockdown Hurricane
 4. Agatha Chang
 5. A Swallow In The Sun
 6. Where I'm From
 7. Series Of Misunderstandings
 8. Kindred Spirit
 9. Gentlemen's Choice
 10. Dead Reckoning
 11. Answers
 12. Mistakes Of My Youth
 13. Where I'm Going