×

Recensie

Alternative

21 augustus 2015

Ducktails

St. Catherine

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Domino

St. Catherine Ducktails Alternative 3.5 Ducktails – St. Catherine Written in Music https://writteninmusic.com

Openen met een instrumental kan een heel goed idee zijn. Zoveel blijkt wel bij het beluisteren van The Disney Afternoon, de zwoele, tijdloze instap naar het vijfde Ducktails-album. Het is de opmaat naar een, zoals verwacht, warm en weldadig klinkende plaat. Ideaal luistermateriaal voor eind augustus en de maand september. Ducktails werkte deze keer samen met producer Rob Schnapf, ooit co-producer op de Elliot Smith-albums XO en Either/Or. Men nam ruim een jaar de tijd voor de opnamen van St. Catherine.

De grote gangmaker achter Ducktails is Matt Mondanile, in het dagelijks leven lid van Real Estate, een band die hij met Ducktails geregeld naar de kroon steekt, zoals in 2013 op het lekkere The Flower Lane. Op St. Catherine is dat niet veel anders, alhoewel de plaat zijn voorganger niet voorbijstreeft. De single Headbangin In The Mirror is een van de hoogtepunten; een pakkende, lome popsong waarop de band klinkt als soort subtropische Teenage Fanclub.

De song St. Catherine is het prettig golvende middelpunt op een plaat die soms wat verflauwt maar door smaakvolle details – soms een zanglijntje dan weer een viool of special effect – vrijwel altijd de moeite waard blijft. Een paar songs voorbij de titeltrack weet Ducktails de aandacht weer te verscherpen met Church. Dat komt vooral door de fijne, zoete zang van Mondanile en Julia Holter die met name in het pakkende refrein schittert. Vlak voor het einde serveert de band wederom een prima instrumental met het licht drogerende, aan Berlijn refererende Krumme Lanke. Het geeft aan dat Ducktails vaak op zijn best is als de songs wat minder op zang en tekst leunen en wat meer op het gitaarwerk, de toetsen en de effecten. De diepe, penetrante keyboardklanken van Reprise zorgen vervolgens voor een indringende finale van een smaakvolle (na)zomerplaat. 1. The Disney Afternoon
 2. Headbanging In The Mirror
 3. Into The Sky
 4. Heaven's Room
 5. St. Catherine
 6. The Laughing Woman
 7. Surreal Exposure
 8. Church
 9. Medieval
 10. Krumme Lanke
 11. Reprise