×

Recensie

Metal

26 januari 2017

Dreaming Dead

Funeral Twilight

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Hammerheart

Funeral Twilight Dreaming Dead Metal 4.5 Dreaming Dead – Funeral Twilight Written in Music https://writteninmusic.com

Dreaming Dead is het geesteskind van gitaarheldin Elizabeth Schall (gitaar/ zang) en drummer Mike Chaffell. Deze band uit L.A. bestaat al 10 jaar, is inmiddels aan hun derde album aanbeland en ik mag hopen dat ze eindelijk ontdekt worden door een wat groter publiek. Elizabeth is geen onbekende in metal land. Ze zit ook in het uitstekende Cretin en in The Iron Maidens

Funeral Twilight wijkt niet super veel af van voorganger Midnightmares, maar is gewoonweg weer een stukje beter. Het mooie aan de nummers is dat door de oldschool deathmetal riffs ook vele andere stijlen worden gemixt. Liz is een waanzinnige gitariste en de ritme sectie die naast Mike bestaat uit bassist William Toledo is ook magistraal. Maar gelukkig is de band niet bezig om met allerlei technieken te etaleren, maar staat alles in dienst van goeie nummers. Opener Your Grave laat gelijk een heerlijk oldschool deathmetal sound horen. Vol lekker agressieve riffs en blastdrums verpakt in de juiste productie. De bezeten, duistere vocalen van Liz maken het af Ze klinkt echt evil op een Bathory manier. Maar wacht tot de solo inzet. Een wereld van verschil. Pure metal, vol melodie dat het hele geluid opentrekt. Dat contrast krijgen ze in ieder nummer voor elkaar en dat maakt Dreaming Dead tot een bijzonder band.

De titeltrack mixt trash riffs met deathmetal en een vleugje grindcore in sommige breaks. Ook in dit nummer is het gitaarwerk adembenemend. Af en toe worden er ook wat samples ingezet voor een extra spook effect. Dit pakt heel goed uit in het instrumentale Reminants Of A Time Long Forgotten. Het geeft de zware Sabbath riffs nog een extra sinister tintje mee. Buried (zie ook de hieronder geplaatste video) is de bruutste song op het album. Bizar snel en met volvette trashmetal riffs dendert deze track door om vervolgens met een onverwachte en verrassende break op de proppen te komen, om vervolgens weer met 180 km p/u door te razen.

Op Funeral Twilight wordt de oudere deathmetal sound gemixt met de juiste ingrediënten uit grindcore, trashmetal en heavy metal. De nummers zitten perfect in elkaar, blinken uit in technische perfectie. Het contrast tussen duistere riffs en melodieuze solo’s is ontzettend goed gedaan. Dreaming Dead is een verademing in de (death) metal scene.

Tracklist -Funural Twilight :

  1. Your Grave
  2. Funeral Twilight
  3. No Masters
  4. Reminants Of A Time Long Forgotten
  5. Widowed
  6. Buried
  7. Beyond The Black Moon
  8. Unseeing

https://www.youtube.com/watch?v=EAff1tQ5v0A