Recensie

04 oktober 2018

Doyle Bramhall II

Shades

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Provogue

Shades Doyle Bramhall II Pop 3.5 Doyle Bramhall II – Shades Written in Music https://writteninmusic.com

Voor gastmuzikantlijstjesfetisjisten is Doyle Bramhall II vast en zeker een bekende naam, want de gitarist, zanger en songschrijver heeft een indrukwekkende staat van dienst waarop namen als Roger Waters, Elton John, Gregg Allman, Sheryl Crow, Eric Clapton, Tedeschi Trucks Band, Allen Toussaint en vele anderen prijken. In het download- en streamingtijdperk bereikt die informatie de luisteraar niet meer omdat er weinig valt na te lezen op Spotify, Deezer etc.

Het is geen verrassing dat de nummers op zijn vijfde soloplaat goed in elkaar zitten. Het album is fraai uitgebalanceerd, over elke compositie is goed nagedacht, de teksten gaan over persoonlijke en actuele onderwerpen zoals de schietpartij, herstel slachtpartij in Las Vegas (Love And Pain) en de muziek is een toegankelijke doch enigszins zwaarmoedige mix van blues, rock, psychedelica en R&B.

Bramhall II heeft ervoor gekozen om zijn album te starten met twee zwaarmoedige thema’s, het eerder genoemde Love and Pain over wapengeweld en ook Big Hammer is serieus. Op het meer opgewekte Everything You Need speelt legende Eric Clapton mee en die levert een werkelijk prachtige gitaarsolo aflevert. Door Bramhalls’s zijn rijke geschiedenis als gastmuzikant en zijn goede staat van dienst, werkten diverse artiesten van naam en faam mee aan zijn album. Zo horen we op de fraaie ballad Searching For Love Norah Jones en speelt de Tedeschi Trucks Band mee op slotstuk Going Going Gone (een cover van Bob Dylan).

Op het breekbare Break Apart to Mend is een hoofdrol weggelegd voor een piano en dat levert een prachtig ingetogen ballad op. Bramhall II is een aardige zanger, maar zijn bereik is nogal beperkt. Als vakkundig muzikant kent hij echter zijn beperkingen en arrangeert de zanglijnen op zodanige wijze dat hij nergens hoeft te forceren. Op She’ll Come Around is het vooral het gitaarspel aan het eind van het nummer dat de show steelt. Het nummer had zo op een album van Gary Clark Jr. kunnen staan. Shades is een album dat oerdegelijk in elkaar zit en geen zwakke plekken kent. Liefhebbers van Eric Clapton, Robert Cray, maar ook Santana en Bonamassa zouden deze plaat een kans kunnen geven. 1. Love and Pain
 2. Hammer Ring
 3. Everything You Need met Eric Clapton
 4. London to Tokyo
 5. Searching for Love met Norah Jones
 6. Live Forever met Greyhounds
 7. Break Apart to Mend
 8. She'll Come Around
 9. The Night
 10. Parvanah
 11. Consciousness
 12. Going Going Gone met Tedeschi Trucks Band