×

Recensie

Metal

22 oktober 2010

Down

Diary of a Mad Band

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Roadrunner

Diary of a Mad Band Down Metal 3.5 Down – Diary Of A Mad Band Written in Music https://writteninmusic.com

Down is een uit de hand gelopen hobbyproject dat inmiddels populairder is dan de bands waarin de muzikanten het merendeel van hun muzikale carrière doorbrengen (Crowbar, Corrosion of Conformity, EyehateGod). Basis van die populariteit is het debuutalbum Nola uit 1995. Nola staat voor New Orleans, Louisiana. De moerassige omgeving van New Orleans hoor je terug in de sound van de band; zompige, modderige riffs die aan je blijven plakken en je niet meer loslaten. Riffs die meer dan eens herinneren aan de beginjaren van Black Sabbath. De ritmesectie dondert als een bulldozer en Phil Anselmo (ex Pantera) houdt de boel brullend bij elkaar.

Typerend voor Down is dat de achterzijde van de Nola-hoes (een schimmige figuur met een doornkrans en sigaret) het symbool van de band is geworden en niet de figuur op de voorkant van de hoes. Het debuut kreeg tot op heden twee opvolgers:  Down II: A Bustle In Your Hedgerow (2002) en Over The Under (2007). Beide albums bevatten loodzware riffs en slepende arrangementen. Net als op het debuut waren er ook ingetogen stukken waarop de band in een mum van tijd een drogerende, intieme sfeer kan oproepen.

In 2006 –dus voor het derde album–  toerde de band voor het eerst door Europa zonder nieuwe plaat, platenmaatschappij of financiële ondersteuning. Alle concerten werden vastgelegd met het doel een typische jaren zeventig concertfilm te maken a la Let There Be Rock van AC/DC. Deze maand ziet die DVD eindelijk het licht. Het doel wat de heren voor ogen hadden, lijkt bereikt. Door de enigszins gruizige beeldkwaliteit, het ouderwetse 4 x 3 beeldformaat, de low budget opnametechniek en veel backstage beelden roept de film een sfeer op die doet denken aan het decennium dat 40 jaar geleden begon. De backstage fragmenten laten naast de gebruikelijke ongein een aardig beeld zien van de leef- en gedachtewereld van de bandleden.

De DVD gaat vergezeld van een dubbel CD met daarin zeventien concertopnamen uit diverse plaatsen waaronder Tilburg en Donington waar de band acte de presence gaf op het Download festival. De muziek staat als een huis al is afwisseling soms ver te zoeken omdat de loodzware riffs -ondanks dat ze bijna allemaal raak zijn-  toch wat monotoon klinken. De band had op het moment van de tour slechts twee albums uit, dus is het logisch dat veel materiaal van Nola wordt gespeeld. Dat is geen probleem want nummers als Lifer en Bury Me In Smoke gaan erin als koek.

Storend is de presentatie van Phil Anselmo. De man lijkt wel bevangen door het Gilles de la Tourette syndroom want bij werkelijk elke gelegenheid loopt hij te vloeken. Voor een Amerikaanse puber mag dat misschien stoer overkomen, voor iedereen met een beetje verstand is het ronduit beschamend. Vergelijk Anselmo’s aankondigingen eens met die van Akerfeldt op de recente Opeth DVD en sta versteld van het verschil; Anselmo is een troglodiet vergeleken bij de humoristische anekdotes en zelfrelativerende opmerkingen van Akerfeldt. Diary Of A Mad Band (een variant op de titel van Ozzy’s tweede soloplaat) is desalniettemin een leuk document van een gave stonerband. Met een fatsoenlijke presentatie had de plaat hoger gescoord.

Tracklisting Diary Of A Mad Band:

Disc1

 1. Losing All
 2. Lifer
 3. Lysergic Funeral Procession
 4. Rehab
 5. Temptations Wings
 6. Ghosts Along The Mississippi
 7. Learn From This Mistake
 8. Hail the Leaf
 9. New Orleans Is A Dying Whore

Disc2

 1. Lies (I Don’t Know What They Say But….)
 2. Underneath Everything
 3. The Seed
 4. Eyes Of The South
 5. Jail
 6. Stone The Crow
 7. Bury Me In Smoke

DVD

 1. Lysergic Funeral Procession
 2. Lifer
 3. Losing All
 4. Rehab
 5. New Orleans Is A Dying Whore
 6. Ghosts Along The Mississippi
 7. Learn From This Mistake
 8. Underneath Everything
 9. Temptations Wings
 10. Something On My Side
 11. Hail The Leaf
 12. Lies
 13. The Seed
 14. Eyes Of The South
 15. Jail
 16. Stone The Crow
 17. Bury Me In Smoke

Extra’s 1. Losing All
 2. Lifer
 3. Lysergic Funeral Procession
 4. Rehab
 5. Temptations Wings
 6. Ghosts Along The Mississippi
 7. Learn From This Mistake
 8. Hail The Leaf
 9. New Orleans Is A Dying Whore
 10. Lies [I Don't Know What They Say But...]
 11. Underneath Everything
 12. The Seed
 13. Eyes Of The South
 14. Jail
 15. Stone The Crow
 16. Bury Me In Smoke