×

Recensie

Jazz

20 januari 2023

Sebastian Rochford & Kit Downes

A Short Day

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

A Short Day Sebastian Rochford & Kit Downes Jazz 4.5 Sebastian Rochford & Kit Downes – A Short Day Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel erg mooie samenwerking is die van drummer Sebastian Rochford en pianist/toetsenman Kit Downes. A Short Day is hun eerste album samen.

Rochford is een jonge legende uit de Britse jazz. Hij had niet alleen een dragende rol in het vermaarde Polar Bear maar was bijvoorbeeld ook de drummer naast Tom Skinner in de eerste set-up van Sons of Kemet. Daarnaast was hij in zoveel verschillende bands en in een ontelbaar aantal projecten. Downes is de gevierde toetsenman van diezelfde Britse jazz. Bekend geworden met het manisch goede trio Troyka en zijn eigen weg steeds weer volledig zelf bepalend, zowel met spannende bands (Enemy!) en projecten als machtige soloprojecten.

Het was Rochford die de muziek schreef voor A Short Day kort na de dood van zijn vader, de dichter Gerard Rochford (1932-2019). Rochford zelf noemt de muziek die hij schreef ‘a sonic memory, created with love, out of need of comfort’. Een tekst die volledig past bij iemand die het verlies van iemand heel dichtbij meemaakt.

Rochford schreef de muziek dan wel zelf op de piano, de piano waar zijn vader ook altijd op speelde, hij wilde absoluut iemand anders die niet alleen veel beter piano speelt maar die ook zijn emoties zou snappen. Hij stuurde Downes, een vriend van weleer, de door Rochfords vader ingezongen melodie die uiteindelijk het slotstuk van dit album is: Even Now I Think Of Her en het project begon vanaf daar.

Rochford schreef een prachtige set aan ingehouden, emotioneel geladen stukken die Downes vol emotie heeft ingespeeld en waarop Rochford als drummer verrassend weinig te horen is. Dat hebben de meest stukken ook helemaal niet nodig. En als hij dan in het geluidsveld komt is dat bescheiden. Juist hoe Downes de piano bespeelt komt alle warmte en liefde in exact de juiste klankkleur naar voren.

Vanaf albumopener This Tine Your Ears Will Never tot aan de eerder genoemde albumafsluiter Even Now I Think of Her voltrekt zich een glansvol eerbetoon aan de vader die heel veel invloed op Rochfords leven had. Downes is de perfect gecaste muzikant om die emoties over te brengen. Niet alleen technisch zeer begaafd maar emotioneel doortrokken speelt hij Rochfords stukken de eeuwigheid in.

A Short Day is een machtig eerbetoon waarbij Downes, als uitvoerder, en Rochford, vooral als componist, wederom bewijzen waarom alle ogen toch op de Britse jazz blijven hangen. De variatie aan jazzkleuren levert al net zoveel hip nieuw talent als glansrijke en pure eerbetonen op als dit album. A Short Day is een meesterstuk.  1. This Tune Your Ears Will Never
  2. Communal Decision
  3. Nights of Quiet
  4. Love You Grampa
  5. Our Time is Still
  6. Silver Light
  7. Ten of Us
  8. Even Now I Think of Her