×

Recensie

Jazz

23 september 2022

Don Kapot ///Fulco Ottervanger

Un Peu Live

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

Un Peu Live Don Kapot ///Fulco Ottervanger Jazz 4.5 Don Kapot ///Fulco Ottervanger – Un Peu Live Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds ze in 2018 hun eerste gelijknamige album uitbrachten is de Vlaamse jazzscene weer een zeer opvallend trio rijker. Don Kapot lardeert hun uitbundige en avontuurlijk jazz met een aan punk gelieerde energie en uitbundigheid. En die energie wordt niet allen op plaat vastgelegd maar juist ook live. Voor een speciale livestream middenin de pandemie vroegen ze alleskunner Fulco Ottervanger om te helpen en het gevolg is wederom een explosie aan spannende vrije muziek.

Don Kapots Viktor Perdieus (baritonsax, bamboo klarinet, blues harp, stem en keyboards), Giotis Damianidis (bas) en Jakob Warmenbol (drums) kennen weinig muzikale grenzen en beheersen tegelijkertijd vele. Tegelijkertijd denderen ze door de muziekgeschiedenis en creëren daar iets volledig dwars anders van. Heerlijk weerbarstig hoe ze hun muziek spelen en vastleggen en ze worden er alleen maar beter in.

Met hun laatste album Hooligan kregen ze in thuisland België een ware cultstatus omdat ze steeds weer elke zaal waar ze optraden compleet plat speelden. In samenwerking met Fulco Ottervanger, een muzikant die zich al net zo uitbundig laat uitdagen en met De Beren Gieren een heldenstatus heeft, hebben ze een geweldige medestander. Ook iemand die met zijn keyboard en gitaarspel ook de nadruk wat van de sax afhaalt en een diverser en rijker geluid voorstaat.

Un Peu Live werd op 5 mei 2021, dus midden in de pandemie, al als livestreaming uitgezonden, maar verschijnt nu dus ook op plaat. En dat is een perfect idee. De liveopname die tot stand kwam na twee dagen vrij componeren en direct, zonder overdubs inspelen, heeft een heerlijke pure rauwheid die imponerend overkomt. Uitdagende muziek is immer hun uitgangspunt en een groove zoeken al net zo. Dit viertal vindt daar steeds weer de kleurrijkste variant in.

Ottervanger, verrassend genoeg meer dan ooit ook op de gitaar, heeft die vervreemdende factor waar ook de mannen van Don Kapot patent op hebben en dat betekent dus nog meer muzikale gekte en uitbundigheid. Het blijft magisch hoe zo’n simpel startthema als van kapoeres vervolgens in al zijn gekte op uitloopt. Opwindend is een understatement. Zo’n track waarvan je aanvoelt hoe los die live moet gaan.

Un Peu Live telt maar zes track maar die zijn allen van een zo geweldig niveau  en zo heerlijk langgerekt dat je er prima in kunt verdwalen. Luister naar een track als Don Kapots Fysieke Geboorte en je snapt gelijk wat ik bedoel. De stukken die ze samen gemaakt hebben zijn ongrijpbaar, zowel muzikaal als instrumentaal, en dat intrigeert volop. Muziek om maar geen genoeg van te krijgen.

Un Peu Live is zo’n album waar zowel het muzikale vakmanschap als het spelplezier vanaf spat. Vrije muziek pur sang die, deze vier mannen kennende, in een livesetting het publiek volledig zal overrompelen.

Kant A:

  1. setarius
  2. kapoeres
  3. kokmos

Kant B:

  1. don kapots fysieke geboorte
  2. kapot nog bruikbaar
  3. terryble disco