×

Recensie

Jazz

01 juni 2020

Dominic Ingham

Role Models

Geschreven door: Jordi De Beule

Uitgebracht in eigen beheer

Role Models Dominic Ingham 3 Dominic Ingham – Role Models Written in Music https://writteninmusic.com

Viool is stilaan een zeldzaam instrument in jazz. Als je er dan ook nog eens frisse, hedendaagse muziek mee gaat maken, ben je helemaal een rariteit. Op zijn debuut als leider speelt de Brit Dominic Ingham het toch klaar, geruggesteund door enkele getalenteerde vrienden die hij ook beschouwt als rolmodellen. En zo had het album in één klap een naam.

Ingham duikt niet op uit het niets. De afgelopen jaren was hij druk in de weer als violist en zanger van de band Bonsai. Maar het was een passage bij Camila Meza’s Nectar Orchestra die hem een ultiem zetje richting soloproject gaf. “Camila’s liefde voor haar muziek was zo aanstekelijk. Het inspireerde mij om een stap terug te zetten en te bepalen wat ik nu echt wilde doen.”

Schijnbaar popelend van ongeduld drijft het kwintet hun geluid al meteen op de spits in het openingsnummer Role Models. Een epische machtsontplooiing, ergens tussen jazz en klassiek, leidt naar een finale die net iets te bombastisch is. Maar springen al meteen in het oor: de diepe bas van Will Sach en de vibrafoon van Jonny Mansfield (winnaar van Kenny Wheeler Jazz Prize 2018).

Mansfield neemt ook een prominente rol op in Fall, een nummer dat vooruitgeschoven werd als single en bewijst dat Ingham een echte tune kan schrijven. De wisselwerking met de violist, die hier dubbelt als zanger, maakt van een onschuldig deuntje een waar genot. Dit is zo’n nummer dat je na één keer meezingt.

Een andere uitschieter, Bottles, is een tikkeltje uitdagender. Het nummer begint nog ingetogen en eenvoudig, maar evolueert snel tot een erg gelaagde jazz à la Bach. Zoals een goede wijn (om de geest van de titel te respecteren) geeft het nummer zich prijs in verschillende golven. Misschien klinkt hier de invloed door van Ambrose Akinmusire, die Ingham aanhaalt als inspiratiebron?

We kunnen hoe dan ook opnieuw concluderen dat de UK jazz scene ongelooflijk rijk is. En dit album toont aan dat het nog geschakeerder is dan we soms denken. Na alle dansbare muziek van de laatste jaren, de spiritual jazz, afrofuturistische projecten en free groove muziek, krijgen we hier iets tussen hedendaagse jazz, folk en klassiek met een zelden geziene tandem viool-vibrafoon. Een verfrissend debuut.  1. Role Models
  2. Fall
  3. Pj's
  4. Intro to Phones
  5. Phones
  6. Daydreaming
  7. Bottles
  8. Passport