×

Recensie

Metal

06 september 2010

Disturbed

Asylum

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Warner Music

Asylum Disturbed Metal 3.5 Disturbed – Asylum Written in Music https://writteninmusic.com

In de afgelopen 10 jaar is het uit Chicago afkomstige Disturbed uitgegroeid tot een behoorlijk grote speler in de metal wereld. Vanaf hun debuutalbum, The Sickness uit 2000 is de fanschare alleen maar gegroeid en heeft de band een constante kwaliteit laten zien, bij ieder album dat ze uitbrachten. Wellicht was hun voorlaatste cd, een heel klein stapje terug, maar zelfs die was van hoge kwaliteit.

Asylum, hun vijfde album moet de volgende tien jaar in gaan luiden voor de band. Bij de cd zit in ieder geval een sleutel tot gratis download van een docu over de afgelopen tien jaar, feitelijk bestaan ze al 14 jaar, maar ze maken pas cd’s sinds 2000, dus het voelt of ze een decennium afsluiten.

Remnants is een instrumentale opener dat typisch is voor jaren ’80 metal bands, maar behoorlijk afwijkt van wat Disturbed normaal doet. Maar met Asylum, de titeltrack van het album, keert men terug naar hun vertrouwde sound. Hakkende riffs, powerhouse ritmesectie en de karakteristieke zanglijnen van David Drainman. The Infection is een sterk nummer dat metalriffs mooi laat samensmelten met een zeer melodieuze zanglijn. Warrior is redelijk standaard alternative metal. Another Way To Die start donker en gedragen alvorens over te gaan in lekker strakke riffs en een sterk refrein (let op het drumwerk) en hele goeie break. In Never Again zit een geweldige gitaarsolo en zijn de breaks net zo krachtig als de zanglijnen. Maar toch kan zelfs bij de sterkere momenten op dit album de gedachte niet worden uitgebannen dat Disturbed dit eerder heeft gedaan en misschien zelfs wel een stukje beter.

De enige echte misser is de toegift, een cover van U2’s I Still Haven’t Found What I’m Looking For. Overbodig en ook niet goed gedaan.

Met Asylum levert Disturbed een degelijk en goed album af, met een paar er uit springende nummers, maar om de komende tien jaar ook te blijven boeien, zal de band haar sound toch moeten gaan verbreden. De metalstijl van Remnants zou wel eens de sleutel kunnen zijn. Als de band een mix zou kunnen creëren tussen die twee stijlen zou dat een enorme verbreding van hun geluid betekenen.

Tracklisting Asylum:

Disc1

 1. Remnants
 2. Asylum
 3. The Infection
 4. Warrior
 5. Another Way To Die
 6. Never Again
 7. The Animal
 8. Crucified
 9. Serpentine
 10. My Child
 11. Sacrifice
 12. Innocence
 13. Keine Titelinformation
 14. Down With The Sickness (Live)
 15. Stricken (Live)

Disc2

 1. Remnants & Asylum
 2. Another Way To Die
 3. The Animal
 4. Indestructable
 5. Inside The Fire
 6. The Night
 7. Haunted
 8. Stricken
 9. Stupify
 10. Down With The Sickness


 1. Remnants
 2. Asylum
 3. The Infection
 4. Warrior
 5. Another Way To Die
 6. Never Again
 7. The Animal
 8. Crucified
 9. Serpentine
 10. My Child
 11. Sacrifice
 12. Innocence
 13. Ishfwilf (I Still Haven't Found What I'm Looking For)