×

Recensie

26 april 2019

David Sylvian

Alchemy: An Index Of Possibilities (vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Virgin

Alchemy: An Index Of Possibilities (vinyl reissue) David Sylvian Alternative 4.5 David Sylvian – Alchemy: An Index Of Possibilities (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Alchemy: An Index Of Possibilities is het tweede solo album van David Sylvian. Het verscheen in december 1985 alleen op cassette en in verkorte versie op 12 inch als Words With The Shaman, de suite waarmee de eerste kant van de cassette gevuld is. Voor het eerst verschijnt het album nu in zijn geheel op vinyl.

De fascinerende, muzikaal uitdagende, tweede albumkant van Sylvian’s solo debuut Brilliant Trees was het uitgangspunt om nog weer verder de muzikale grenzen te gaan zoeken. Sylvian’s eerste stap was om zijn zo herkenbare stem weg te laten. Eerst verontruste fans raakten echter al snel bedwelmd door de instrumentale muziek die op Alchemy: An Index Of Possibilities te horen was. Met veel muzikanten waarmee Sylvian ook Brilliant Trees maakte. Dus met broer Steven Jansen op drums, Holger Czukay op radio/dictafoon, Jon Hassell op trompet en Sylvian zelf op gitaar, keyboards en tapes. Met Percy Jones op fretloze bas had hij de perfecte aanvulling.

Het wel heel erg fraaie, in drie stukken opgedeelde, Words With The Shaman is de overweldigende albumopener. In sfeer en sound de magnifieke doorstap van die geniale tweede albumkant van Brilliant Trees. De basis voor de suite stamt uit de tijd dat Sylvian’s debuut werd opgenomen. De compositie ontstond als een soort van jam en werd door Sylvian de daarop volgende periode tot een echte compositie in twee delen (Ancient Evening en Incantation) uitgewerkt. Het derde en laatste deel (Awakening – Songs From The Treetops) bewerkte hij met Jansen en Hassell samen.

Words With The Shaman is een bedwelmend mooie suite met een rijke klankkleur die net zoveel warmte als vervreemding teweeg brengt. En die na al die jaren nog steeds zo fascinerend klinkt als in het jaar dat het album uitkwam. De drums van Jansen als basis kleuren zich de toegevoegde instrumenten en leiden met vervreemdende effecten tot een schilderachtig beeld waarvan beschrijving vrijwel onmogelijk is. Er gewoon voor gaan zitten en de suite van begin tot einde luisteren des te meer: muziek als in een droom zo mooi.

Preparations For A Journey, door Sylvian alleen gemaakt, sluit in sfeer perfect op de suite aan en sluit de A-kant prachtig af. Rijk van sfeer is ook het lang uitgesponnen Steel Cathedrals, de soundtrack van de korte film die Sylvian samen met de Japanse Y. Yamaguchi maakte en die de volledige B-kant van het album beslaat. De muziek werd door Sylvian en trouwe muziekvriend Ryuichi Sakamoto geschreven. In de band nu naast Sylvian, Sakamoto, Czukay en Jansen ook Robert Fripp (gitaar), Kenny Wheeler (bugel) en de Japanse Masami Tsuchiya (‘guitar abstractions’). Steel Cathedrals is een door zware bas- en drumaccenten gedragen compositie, die een welhaast buitenaards en ruimtelijk karakter heeft. Als vrije jazz bewegend door de atmosfeer met solo’s dan weer soundscapes geladen en uitermate fascinerend in uitvoering. Een pronkstuk in de samenwerking tussen Sylvian en Sakamoto.

Alchemy – An Index Of Possibilities (1985) is na Brilliant Trees (1984) het tweede solo album van David Sylvian dat nu opnieuw op vinyl is uitgegeven. Zijn derde Gone To Earth (1986) en vierde soloalbums Secrets Of The Beehive (1987) sluiten daarop aan. Sylvian besloot om samen met ontwerper Chris Bigg al het artwork te herzien en de eerste vier albums met nieuwe hoezen uit te brengen. In werkelijk schitterende nieuwe uitgaven in klaphoezen (behalve Alchemy), veel nieuwe foto’s en uitgebreide teksten op de binnen hoezen en, allerbelangrijkst natuurlijk, de muziek volgens de zo uitstekende remasters uit 2003 en op 180 grams geperst.

Tracklisting Alchemy: An Index Of Possibilities (vinyl reissue):

Side A:

 1. Words With The Shaman: Pt.1 Ancient Evening
 2. Words With The Shaman: Pt.2 Incantation
 3. Words With The Shaman: Pt.3 Awakening – Songs From The Treetops
 4. Preparations For A Journey

Side B:

 1. Steel Cathedrals (Soundtrack from the Short Film by D. Sylvian and Y. Yamaguchi)


 1. Words With The Shaman - Part 1 (Ancient Evening)
 2. Words With The Shaman - Part 2 (Incantation)
 3. Words With The Shaman - Part 3 (Awakening (Songs From The Treetops))
 4. Preparations For A Journey
 5. The Stigma Of Childhood (Kin)
 6. A Brief Conversation Ending In Divorce
 7. Steel Cathedrals