×

Recensie

Pop

25 oktober 2021

David Keenan

WHAT THEN?

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Rubyworks

WHAT THEN? David Keenan Pop 4 David Keenan – WHAT THEN? Written in Music https://writteninmusic.com

Het in januari 2020 verschenen veelbelovende debuut A Beginner’s Guide to Bravery is een droomstart die David Keenan al snel buiten de grenzen van het Verenigd Koninkrijk brengt. Wie is toch deze jonge coole gast die op voortreffelijke wijze de beleving van oude Ierse folk traditionals met jeugdig enthousiasme weet te presenteren? Nog net voordat corona zich mondiaal verspreid, geeft hij een voortreffelijk optreden in het Amsterdamse Paradiso, en worden er vervolgplannen op papier gezet. En dan valt alles stil… What Then?

David Keenan is een gepassioneerde persoonlijkheid, die zoveel liefde uitstraalt. Met die aantrekkingskracht weet hij de luisteraar te ontroeren en diep te raken. De emotionele schreeuw die de puurheid van de kleine liedjes zo mooi omlijst, heeft op What Then? plaats gemaakt voor een bredere universele benadering. Gaat dit ten koste van de kwaliteit van zijn nieuwe tracks? Nee, dat niet, die blijven dat hoge niveau aanhouden. Levert hij er wel wat persoonlijke diepgang voor in? Ja, dat wel, maar het gaat er nu vooral om wat hij hier voor terug geeft.

Songs als het uptempo Beggar to Beggar, de gelikte popsong Sentimental Dole en het treurende gedicht van zijn Schotse naamgenoot The Grave of Johnny Filth zouden zich prima kunnen socialiseren op het debuut. Het onschuldige jongensachtige in zijn stem heeft een volwassen warm randje gekregen. Natuurlijk, veroudert iedereen sneller door de impact van afgelopen periode, maar de metamorfose in het geluid van deze Ierse volkszanger is immens te noemen. Nog steeds zijn daar die hoge gillende sprongetjes waarmee hij de zinnen eindigt, hij weet de nummers ook doorleefder op vertellende wijze te dragen. Hij overtroeft zichzelf met beeldende woordentovenarij in het tekstueel zeer sterk observerende Peter O’Toole’s Drinking Stories, waar de spanning vijandig effectief toeslaat.

Op het moment dat de wereld dreigt weg te zakken in de grijstinten van de pandemie, grijpt David Keenan de kans aan om het verloren jaar te ontvluchten. Dit brengt hem in eerste instantie in Parijs, om vervolgens door te reizen naar het altijd warme en kleurrijke Barcelona. Hij offert daarmee wel een deel van zijn roots op, en verbreed zijn kennis om zich te verdiepen in invloedrijke schilders. Een ander leefklimaat en de zoektocht in de kunst levert nieuwe inspiratiebronnen op, die absoluut de weg gevonden hebben op What Then?. Maar ook in die bezielende locaties wordt de zanger getroffen door de trieste leegstand van verlaten galerijen, welke zijn plek opeist in het eenzame Hopeful Dystopia. Het nieuwe geluk overstemt ook niet die melancholische Me, Myself and Lunacy heimwee naar zijn vaderland.

De duisternis ontfermt zich over What Then Cried Jo Soap. De zelfverzekerde vreemdeling die verdoofd door de alcohol en liefde de eerste stappen zet in een omgeving die niet de zijne is. Uitheemse verleidelijke gewoontes, die uitnodigend op elke straathoek hem staan op te wachten. Hij neemt ze tot zich en transpireert ze uit als eigen gemaakte lichaamssappen. Broeierig, een tikkeltje ondeugend en vooral mysterieus. Zichzelf overgevende aan de zonlicht ontwijkende verlokkingen die zijn kwetsbare ziel binnendringen om zich daar definitief te nestelen. Het geloof in een hoopvolle toekomst brokkelt af en laat zijn sporen achter in het decadente gitzwarte Bark. Overeind krabbelen en keihard op je plek gewezen worden, strijdend tegen de demonische waanzin, geïllustreerd door bezwerende 1001 nachten orkestratie.

Ieren staan er om bekend dat de verbindende familiebanden erg hecht zijn, en uiteraard is dat bij David Keenan niet anders. Het brok in de keel moment Philomena is een prachtig en oh zo herkenbaar eerbetoon aan zijn grootmoeder. Een eigenwijze experimentele puber die zich verzet tegen de generatie van zijn ouders, maar wel voor de nodige wijze raad en levenslessen bij zijn oma aanklopt, en in vertrouwen zijn worstelingen en onzekerheden met haar deelt. Net als David Keenan was ze een poëtische verhalenverteller, die deze krachtige eigenschap aan hem overdraagt. Het ontkiemingsproces begint dus zeer dicht bij die huiselijke kern. Grogan’s Druid, de terugkeer op de geboortegronden van het mythische Dundalk. De verloren zoon die op vrijdagavond de plaatselijke kroeg binnen wandelt, omarmt wordt en vervolgens samen met zijn vrienden een katerrijk weekend inluidt. Zo mooi om met die thuiskomst te eindigen. 1. What Then Cried Jo Soap
 2. Bark
 3. Beggar to Beggar
 4. Philomena
 5. Peter O'Toole's Drinking Stories
 6. Hopeful Dystopia
 7. The Grave of Johnny Filth
 8. The Boarding House
 9. Me, Myself and Lunacy
 10. Sentimental Dole
 11. Grogan’s Druid