×

Recensie

Roots

26 oktober 2015

Dave Gahan & Soulsavers

Angels & Ghosts

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sony Music

Angels & Ghosts Dave Gahan Soulsavers Roots 3.5 Dave Gahan & Soulsavers – Angels & Ghosts Written in Music https://writteninmusic.com

Soms is het lastig te bepalen of een artiest zijn vorm gevonden heeft, of dat hij door blijft wandelen op een pad dat hem goed ligt. In het geval Dave Gahan is deze vraag er eentje die in je hoofd blijft rondmalen terwijl je luistert naar Angels & Ghosts, de tweede samenwerking tussen Gahan en Soulsavers, maar de eerste waar zijn naam ook prominent op de hoes staat. Niet alleen dat, zijn beeltenis siert de cover. Laat er dus geen misverstand over zijn, dit is net zo veel het derde (of vierde, zo je wil) Gahan solo-album als de vijfde Soulsavers.

De reden dat de vraag blijft malen, is omdat het album voortborduurt op de thema’s schuld en boete. Thema’s die Gahan prima liggen, denk aan de Depeche Mode-klassieker Songs Of Faith And Devotion, maar ook later werk, zeker toen hij zelf mee ging schrijven aan het oeuvre van de band. Het is ook kat in het bakkie voor Soulsavers, het samenwerkingsverband tussen de Britse producers Rich Machin en Ian Glover. Zij mixen al jaren elektronische klanktapijten met rock, gospel en blues. Nadat Soulsavers in 2009 het voorprogramma van Depeche Mode verzorgde, werden de banden aangehaald met Dave Gahan, die op het fenomenale The Light The Dead See de teksten mocht schrijven en vocalen voor zijn rekening mocht nemen. Op dat album kwam alles heel fraai bij elkaar.

Opvolger Angels & Ghosts tapt uit inhoudelijk hetzelfde vaatje. Het album is muzikaal en tekstueel zelfs hoorbaar beter, Soulsavers is hier echt een band in plaats van een project. Ook muzikaal overigens, echte instrumenten domineren en de elektronica moet je met een loep zoeken. Gahan voelt zich binnen het bandgeluid duidelijk op zijn gemak en gaat er vol overgave in. En toch grijpt het geheel minder naar de strot dan de voorganger. Het is maar moeilijk om er de vinger op te leggen war dat nu exact in zit.

Opener Shine zet de lijn van het vorige album gewoon voort. Een slepende gospel, gruizige bluesgitaar, meebulderende zangeressen op de achtergrond. You Owe Me begint als een kruising tussen de swamprock die de tv-serie True Blood opent en een Chris Isaak-nummer. Halverwege komen de strijkers en de gospelzangeressen er bij en dan neemt het nummer een vlucht. Een voorzichtig hoogtepuntje. Het echte hoogtepunt is de track All Of This And Nothing, dat het album al vooruit was gesneld. Met zijn stoïcijns voortbeukende, hypnotiserende beatdrum, hypnotische gitaarpartijen en een als een orkaan aanzwellend geluid, waar Gahans getergde stem doorheen laveert, is het een even fraaie als beklemmende track.

De rest van het album is een verzameling van puike rootsrock, gospel en blues. Je ziet als je de ogen sluit Gahan als het ware met een ploeg door modderige weilanden trekken, of met een kruis op zijn rug richting een bergtop ploeteren. “Don’t you cry now, it’ll be allright”, klinkt het vol pathos en tegen beter weten in tijdens Don’t Cry. Violen erbij, zelfs blazers tegen het einde in het bombastisch eindigende My Sun. Het is goed, ontegenzeggelijk. Maar tegelijk vervliegt het op enkele momenten na ook redelijk snel weer omdat het nergens verrast. Nergens écht opvalt als je het tegen eerder werk – zowel van Soulsavers als van Gahan, al dan niet solo – aan houdt en dus ook amper écht onder de huid kruipt. Zouden het de gebaande paden zijn waar Gahan en Soulsavers vol overgave overheen strompelen die maken dat dit album eerder als een herhaling van zetten dan een stap vooruit klinkt?

Dave Gahan & Soulsavers – Angels & Ghosts

 1. Shine
 2. You Owe Me
 3. Tempted
 4. All of This and Nothing
 5. One Thing
 6. Don’t Cry
 7. Lately
 8. The Last Time
 9. My Sun


 1. Shine
 2. You Owe Me
 3. Tempted
 4. All Of This And Nothing
 5. One Thing
 6. Don't Cry
 7. Lately
 8. The Last Time
 9. My Sun