×

Recensie

Klassiek

10 februari 2015

Daria Van Den Bercken

Keys To Mozart

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Sony Classical

Keys To Mozart Daria van den Bercken Klassiek 4.5 Daria Van Den Bercken – Keys To Mozart Written in Music https://writteninmusic.com

Legio pianosonates – gecomponeerd in Mozarts directe omgeving Salzburg en Wenen – waren voer voor de dilettant, met name adellijke dames – talentvol of niet – die de tijd doodden achter het klavier. Dat Mozart zijn inspiratie voor dit genre haalde bij leden van de Bach-dynastie tekent zijn honger naar kwaliteit. Daarbij komt dat hij zijn sonates componeerde voor eigen concerten of als studiemateriaal voor leerlingen. Het ging hem er niet om de luisteraar te imponeren met lege virtuositeit, wat hij verafschuwde en waarvan hij de werken van zijn collega Muzio Clementi beschuldigde.

Dat er geen virtuositeit te bespeuren zou zijn in Mozarts pianomuziek is een paar Weense bruggen te ver geredeneerd, maar de virtuositeit wordt degelijk ingekaderd. Zo wordt de exuberante notenmanie in de Fantasie in c mineur KV396 zorgvuldig voorbereid en worden razendsnelle passages in de variatiereeks van Sonate in A KV331 afgewisseld met ingetogen maten.

Daria van den Bercken maakte furore met haar project Handel_at_the_piano en gaat graag grensverleggend te werk om een breder publiek te bereiken. Zo heeft ze geconcerteerd op een aanhangwagen door Amsterdam en zwevend onder een hijskraan boven São Paolo.

De lichtvoetigheid van Händel blijkt een uitstekend vertrekpunt voor een Mozart-album. Van den Berckens basis is klein en ingetogen. Wat dat betreft is ze schatplichtig aan fortepianisten als Malcolm Bilson en de oude muziek specialist Nikolaus Harnoncourt. Maar ze verandert in een rockende furie zodra Mozart daar aanleiding toe geeft. Van den Bercken gaat voor de dynamische mogelijkheden van een moderne vleugel, waarbij ze de sonoriteit in de lage en middenregisters volledig uitbuit.

Met haar interpretatie van de Turkse Mars uit KV331 bewijst ze dat niet alleen het beluisteren, maar ook het inspelen van dit album puur genieten is.

Tracklisting Keys To Mozart:

 1. Sonata in F Major, KV 332; I. Allegro
 2. Sonata in F Major, KV 332; II. Adagio
 3. Sonata in F Major, KV 332; III. Allegro Assai
 4. Sonata in E-Flat Major, KV282; I. Adagio
 5. Sonata in E-Flat Major, KV282; II. Menuetto I-II
 6. Sonata in E-Flat Major, KV282; III. Allegro
 7. Fantasie in C Minor, KV 396
 8. Sonata in A Major, KV 331; I. Andante grazioso
 9. Sonata in A Major, KV 331; II. Menuetto
 10. Sonata in A Major, KV 331; III. Alla Turca: Allegretto
 11. Eine kleine Gigue Allegro, KV 574
 12. Sonata in F Major, KV280; II. Adagio


 1. Sonata in F Major, KV 332 - I. Allegro
 2. Sonata in F Major, KV 332 - II. Adagio
 3. Sonata in F Major, KV 332 - III. Allegro Assai
 4. Sonata in E-Flat Major, KV282 - I. Adagio
 5. Sonata in E-Flat Major, KV282 - II. Menuetto I-II
 6. Sonata in E-Flat Major, KV282 - III. Allegro
 7. Fantasie in C Minor, KV 396
 8. Sonata in A Major, KV 331 - I. Andante grazioso
 9. Sonata in A Major, KV 331 - II. Menuetto
 10. Sonata in A Major, KV 331 - III. Alla Turca: Allegretto
 11. Eine kleine Gigue Allegro, KV 574
 12. Sonata in F Major, KV 280 - II. Adagio