×

Recensie

World

27 november 2021

Daptone 20 jaar

Daptone Classics: Antibalas

Antibalas

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Daptone Records

Antibalas Antibalas World 4.5 Daptone Classics: Antibalas – Antibalas Written in Music https://writteninmusic.com

(Deze recensie is onderdeel van de grote Daptone Records special en verscheen eerder op 20 augustus 2012)

Ze maakten reeds 4 albums maar hun aanwezigheid als band voor de (ondertussen) legendarische Broadwayshow Fela! maakte de wereld pas echt bewust van de grote klasse van de afrobeat van New Yorkers Antibalas.

Antibalas begon in 1998 in Brooklyn met Africa 70, de begeleidingsband van de Afrikaanse legende Fela Kuti. Bassist Gabriel Roth, tegenwoordig drive and force achter Sharon Jones and the Dap Kings en het Daptone label, was in die eerste jaren de grote animator en voornaamste songschrijver binnen de band. De band speelde veel in de grote steden van Amerika en was al snel ook een welkome gast in Europa.

De eerste 3 albums (Liberation Afrobeat Vol. 1 (2000), Talkatif (2002), Who is This America? (2004) werden door Roth geproduceerd, die overigens zelf, te druk met Sharon Jones en Daptone, de band begin jaren 00 al had verlaten. Opvallend genoeg kon Roth (samen met Daptone saxofonist Neal Sugarman eigenaar van Daptone) met het vierde album Security (2007) de band ook al half half via Daptone uitbrengen (Who Is This America? was een samenwerking met Anti geweest). (Antibalas, hun vijfde album, wordt nu hun officieel eerste Daptone release genoemd).

Toen een flink aantal leden van de band vervolgens gevraagd werd om avond op avond de begeleidingsband in de Broadwayshow Fela! (geïnitieerd en gefinancierd door onder meer Jay-Z en Will Smith) te zijn, leek dat in eerste instantie een misschien vreemde stap, maar met het gigantische succes wat de show ten deel viel werd Antibalas gelijk bij een veel groter publiek bekend. Waar Gabriel Roth de productie van het vierde album Security uit handen had gegeven pakte hij deze voor het nieuwe album weer helemaal zelf op.

In samenwerking met een band die na het werken met de muziek van oervader Fela Kuti in Fela! nog strakker en geïnspireerder is gaan spelen betekend Antibalas gelijk het allerbeste album van de band. Luister alleen al naar de intro’s van openingssong Dirty Money of Him Belly No Go Sweet en je weet dat je dit album gaat koesteren. Wat een overheerlijke opbouw in ritmes en melodie voordat die heerlijke klap valt om maar helemaal niet meer stil te hoeven staan. Het spelplezier spat van elke groef af.

Antibalas kent maar 6 songs maar wat voor songs! Lekker lang uitgeslepen afrobeat songs met diepte, power en drive en wat spelen ze die complexe ritmes toch gemakkelijk en aanstekelijk weg. Niet vreemd dat oud Fela drummer Tony Allen en Fela zonen Seun en Femi in het verleden maar wat graag met deze mannen wilden spelen. Zonder twijfel, door het avond aan avond spelen met Fela!, is Antibalas nog eens veel beter geworden. Hun nieuwe album is een absoluut meesterstuk en een album dat vanaf dit moment op elk goed feest niet gemist mag worden!

Kant A:

 1. Dirty Money
 2. The Rat Catcher
 3. Him Belly No Go Sweet

Kant B:

 1. Ari Degbe
 2. Ìbéjì
 3. Sáré Kon Kon

Meer uit deze special

 1. Daptone Records 20 jaar: Twee decennia onstuitbare, tijdloze soul
 2. Various Artists – The Daptone Super Soul Revue Live At The Apollo
 3. Daptone classic: Charles Bradley – No Time For Dreaming
 4. Daptone Classic: The Budos Band – Burnt Offering
 5. Daptone classic: Sharon Jones and The Dap-Kings – Give The People Want They Want
 6. Daptone Classic: Naomi Shelton & The Gospel Queens – Cold World
 7. Daptone Classic : Menahan Street Band – The Crossing
 8. Daptone Classics: Antibalas – Antibalas
 9. Daptone Classic: Charles Bradley – Changes