×

Recensie

05 augustus 2018

Cyrille Aimée –

Live

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Mack Avenue

Live Cyrille Aimée Pop 4 Cyrille Aimée – Live Written in Music https://writteninmusic.com

Live, zo staat het er. Kort, duidelijk en to the point. Hoewel de Frans-Dominicaanse Cyrille Aimée al twee soloalbums op het conto heeft staan (met name It’s A Good Day en Let’s Get Lost), is er nu een liveregistratie die bewijst dat ze ook live meer dan haar mannetje kan staan.

In de hoesnota’s geeft ze aan dat er een groot verschil is tussen de twee. Op een podium ben je als artiest immers veel vrijer en minder gebonden aan allerlei regeltjes. Dat merk je ook heel duidelijk op dit in de New Yorkse Le Poisson Rouge concertzaal opgenomen album. Zo opent Aimée met een stomend It’s A Good Day met een verwijzing naar haar studioalbums. Maar verder heerst er slechts vrijheid, waardoor de chanteuse een beetje alle richtingen uit fladdert.

Minstens zo opmerkelijk is dat Aimée direct al de interactie met het publiek opzoekt, wat maakt dat ‘Live’ de concertbeleving in optimale omstandigheden registreert. Overigens beschikt de vocaliste/componiste over een erg wendbare en flexibele stem en omringt ze zich door een heerlijke bende met wie ze voluit kan dollen en spelen. Neem het zelfgepende Nuit Blanche waarmee ze het publiek helemaal voor zich inneemt of het aan haar moeder opgedragen Si Tu Vois Ma Mère – bij het nekvel pakkend sentiment dat zo aan Nina Simone en Piaf herinnert.

Misschien wel het meest opmerkelijke is hoe ze in een en dezelfde set afwisselt tussen pop, rock, flamenco, (gypsy) jazz en chanson. Merk hoe ze halfweg ineens halt houdt bij twee nummers van popicoon Michael Jackson (Wanna Be Somethin’ en aansluitend Off The Wall). Die uiterst spontane passage vormt een demonstratie van haar grote veelzijdigheid. Evenzeer bewijst het dat haar band uiteenlopende registers aankan.

Een van de hoogtepunten in deze set is Live Alone And Like It dat acht minuten lang een heerlijke jazzjam is. Dansbaar, swingend, heerlijk spul waar je eigenlijk geen genoeg van kan krijgen. Daaraan merk je ook: samen met haar band kan ze zowel buskend aan de slag, maar haar positie op de europese jazzfestivals is op basis van ‘Live’ meer dan terecht. Wie goed luistert, zal vast opmerken dat haar muzikale roeping deels terug te brengen is tot een liefde voor gypsy jazz (de invloed van Django Reinhardt is duidelijk aanwezig) evenals broeierige, braziliaanse bossa.

Aimée levert een van energie bruisend concert met een aantal erg vurige, passionele passages (zoals onder meer het van Thelonious Monk geleende It’s Over Now (Well You Needn’t), afgewisseld met wat lichtvoeterige jazz zoals Three Little Words die meer aanleunt bij de vocale jazztraditie (Peggy Lee, Vaughn, Smith,..). Wat een talent, grote klasse van deze chanteuse die we vast meer gaan tegenkomen op de jazzfestivals en de concertzalen.  1. It’s A Good Day
  2. Nuit Blanche
  3. Si Tu Vois Ma Mère
  4. Live Alone And Like It
  5. Wanna Be Startin’ Somethin’
  6. Off The Wall
  7. Day By Day
  8. It’s Over Now (Well You Needn’t)
  9. Three Little Words
  10. Each Day