×

Recensie

10 augustus 2018

Curse Of Lono

As I Fell

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Submarine Cat

As I Fell Curse Of Lono Roots 4 Curse Of Lono – As I Fell Written in Music https://writteninmusic.com

Felix Bechtolsheimer, waar hebben we die naam eerder gehoord? Na enig zoekwerk komen we bij Hey Negrita uit, een Britse rootsrockformatie aangestuurd door Bechtolsheimer. In 2015 zet hij in Londen samen met  gitarist Joe Hazell en toetsenman Dani Rutz Hernandez Curse Of Lono op, de ritmesectie is opgebouwd met Charis Anderson en Neil Findlay, die eerder bij Hey Negrita de drumsticks hanteerde. Bechtolsheimer vecht lange tijd tegen een hardnekkige heroïne en drankverslaving en vlucht even weg naar de V.S. Daar komt hij in contact met Americana, terug in zijn thuisland richt hij Hey Negrita op. Hij is ondertussen al een tijd clean maar de  confrontatie van de demonen van een verslaving verdwijnen nooit helemaal uit je hoofd.

Op het titelloos epeetje van Curse Of Lono en de vorig jaar uitgebrachte langspeler Severed komen die ervaringen aan bod in duistere cinematografische songs met harmonische zangpartijen die bij momenten op galmende gothic rock structuren drijven. Valentine de opener van As I fell balanceert met opverende baslijnen en psychedelisch getint gitaarwerk op een monotone, repetitieve beat  en vormt de soundtrack bij een alles verterende jaloezie. “ You’ve got yours and I’ve got mine I’ve got a bullet for your lovers chest”

In And It Showed, de eerste song die Felix componeerde na zijn afkickperiode is niet de enige song die op een mooie melodie gebouwd Ook enkele andere songs delen die combinatie van een fraaie melodie met een duistere thematiek. Ze refereren onmiskenbaar naar de moeilijke periode die Felix overleefde door de herinneringen aan die tijd in songs te verwerken.

Het uitwaaierende door resonators en toetsenwerk gevoede Kathleen nestelt zich vanaf de eerste beluistering in mijn hoofd en dat gebeurt ook met de tergend slepende titelsong As I Fell met gelaagde instrumentatie en stemmenwerk, songs die een meer intimistische sfeer creëren. The Affair sluit meer aan bij de voorganger Severed en roept beelden op van desolate vlakten, ook het verstilde No Trouble evolueert op dat ruimtelijke wat landerige gevoel. Een deel van de sessies onder leiding van de vertrouwde producer Oli Bayston kwam overigens tot stand met een mobiele studio in de Calfornische woestijn Joshua Tree.

Het indrukwekkendste verhaal kreeg Becholtsheimer mee van zijn grootvader. Die groeide als halfjood samen met zijn broer op in Nazi Duitsland. De broers overleefden in ‘54 een verschrikkelijke treincrash in december ‘54 in Wilsele nabij Leuven. Op weg naar Wembley voor de eerste naoorlogse voetbalmatch tussen West Duitsland en Engeland lieten twintig Duitse voetbalfans het leven. Leuven is een treffende evocatie, de ingetogen aanloop met strijkerskwartet mondt uit in een beklemmende oorverdovende ontknoping. Andermaal een behoorlijk intrigerend werkstuk van Curse Of Lono. 1. Valentine
 2. Way To Mars
 3. And It Shows
 4. I'd Start A War For You
 5. Kathleen
 6. Blackout Fever
 7. Tell Me About Your Love
 8. As I Fell
 9. The Affair
 10. No Trouble
 11. Leuven