×

Recensie

World

21 januari 2015

Criolo

Convoque Seu Buda

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sterns

Convoque Seu Buda Criolo World 4 Criolo – Convoque Seu Buda Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Braziliaanse Criolo (alias van de in Sao Paulo geboren Kieber Gomes) een brede muzikale belangstelling heeft werd met zijn eerste internationale album Nó Na Orelha van 4 jaar terug al duidelijk. Op opvolger Convoque Seu Buda trekt hij die lijn fascinerend door.

Net als op zijn onvolprezen doorbraakalbum verbindt hij in zijn songs alles wat hij muzikaal lekker vindt, of dat nu samba, dub/reggae, soul, funk, jazz, forro of hiphop is. Hij doet dat, net als het vorige album, met de geweldige producers/muzikanten David Ganjaman en Marcelo Cabral, die zijn muzikale uitgangspunten volledig begrijpen en zijn songs daarom perfect invullen. Daarnaast heeft Criolo ook nog eens een geweldige stem die zowel zwoel en krachtig klinkt als hij zingt en fijn vol bravoure en ritmisch als hij rapt.

Convoque Seu Buda is een heerlijk divers album dat van begin tot einde als een groot muzikaal feest wegluistert. Zo sterk als het album opent met de titelsong, het vervolgens doorzet met het heerlijke, door samba beïnvloede Esquiva Da Esgrima en dan opgevolgd wordt door het super aanstekelijke Cartão De Visita, dat wederom bewijst hoe heerlijk het Braziliaans Portugees flowt in raps, zo sterk is ook de rest van het album. Ook songs als het meer dan geweldige Pegue Pra Ela of Duas De Cinco en de met Afrikaanse invloeden doortrokken albumafsluiter Fio De Prumo [Padê Onã] zijn ijzersterke tracks die Criolo’s klasse optimaal bewijzen.

Criolo weet als geen andere artiest naast opwindende muziek ook in zijn teksten duidelijke statements te maken en daarmee aan te geven waar zijn thuisland mee te stellen heeft. De politieke en sociale misstanden in Brazilie worden in vrijwel elke song besproken, van de problemen met de straatkinderen, de rijkdom van de zeer kleine groep die overal alleen maar machtiger wordt tot aan een verhaal over een transportstaking zodat de mensen geen vers boord konden krijgen (Fermento Pra Massa). De teksten zijn in zo’n weldadige muzikale vorm verpakt dat ze des te directer binnenkomen.  1. Convoque Seu Buda
  2. Esquiva Da Esgrima
  3. Cartão De Visita
  4. Casa De Papelão
  5. Fermento Pra Massa
  6. Pé De Breque
  7. Pegue Pra Ela
  8. Plano De Voo
  9. Duas De Cinco
  10. Fio De Prumo (Padê Onã)