×

Recensie

Electronic

02 augustus 2017

Cluster

Konzerte 1972/1977

Uitgebracht door: Bureau B

Konzerte 1972/1977 Cluster Electronic 3.5 Cluster – Konzerte 1972/1977 Written in Music https://writteninmusic.com

Wie zonder te weten wat er draait Konzerte 1972/1977 hoort, zij het zeer vergeven te denken een set te horen van een hedendaags improviserend noise-gezelschap. Misschien ook wel een eenling als Frans de Waard. Machines zoemen en ruisen; ze ratelen en zenden sinusgolven uit. Koers en richting lijken afwezig, maar een zekere muzikantenhand houdt de elementen bijeen. Echter: we hebben hier te maken met historische,geautoriseerde opnamen van Cluster van zo’n veertig jaar geleden.

De schrik slaat je enigszins om het hart wanneer een label zelf al meldt dat de opnamekwaliteit slechts redelijk te noemen is, maar vreest niet. Konzerte 1972/1977 klinkt als de spreekwoordelijke klok; in een klokgebouw-formaat loods, natuurlijk. Niet om te zeggen dat je gehinderd wordt door kale galm, want het lijkt haast wel alsof je tussen de heren op het podium zit, zo direct vangt de opname je in het klankhabitat dat onmiskenbaar des Clusters is.

Tweemaal iets meer dan twintig minuten lang dropt deze LP de luisteraar in medias res. Je hebt geen idee wat er aan de wolken aan noise vooraf is gegaan of wat nog zal volgen. En dan te bedenken dat Cluster rustig een uur of zes aan een stuk speelde! We moeten het er maar mee doen en springen een gaatje in de lucht, want zo levendig up close and personal ‘er toch nog een beetje bij zijn geweest’ is goud waard.

Cluster laat zich in deze twee live stukken kennen als een nieuwe levensvorm. Het duo zoekt voortdurend naar dialogen tussen textuur en timbre. Ze laten kloven vallen vol reliëf en snijden met spetterende precisie messcherp door hoogpolige, verdichte ruis. Alsof science-fiction geleefd, beleefd en doorleefde wordt, ter plekke. Alsof een ooit, dan, later… naar hier en nu (nu ja: toen, dus) getrokken wordt. Wandelen, struikelen, hinkelen en dansen door geluidswerelden is het, waarop de zwaartekracht weinig vat lijkt te hebben. Cluster als de uitgelaten Apolla-astronauten die iets te woest sprongetjes maakten en rondscheurden met hun autootje; linke soep en zeker (gelukkig maar) niet volledig verstandig, maar o zo amusant én relevant.

Tracklisting Konzerte 1972/1977:

  • Fabrik, Hamburg
  • Festival international de la science-fiction, Metz