×

Recensie

Klassiek

10 januari 2015

Christoph & Julian Prégardien

Father And Son

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Challenge Classics

Father And Son Christoph Klassiek 4 Christoph & Julian Prégardien – Father And Son Written in Music https://writteninmusic.com

De Duitse componist Friedrich Silcher (1789-1860), was een verwoed verzamelaar van volksliedjes. Vervolgens arrangeerde hij er een groot aantal voor zangstem en piano, waardoor ze geschikt werden voor het concertpodium, maar loskwamen van hun oorsprong. Componisten van het Romantische Lied als Schubert, Schumann en Brahms maakten dankbaar gebruik van zijn voorwerk.

Beschouwt men het kunstlied als het ultieme artistieke hoogtepunt dat poëzie kan bereiken – zeker wanneer het is ‘gered’ uit de volkscultuur – dan is dit album volkomen overbodig en zelfs een wanvertoning. Immers, veel werken op deze plaat krijgen – aantoonbaar niet in overeenstemming met de bedoeling van de componist – een tweede stem, terwijl het origineel geschreven is voor één stem met pianobegeleiding. Een klap in het gezicht van de goede smaak? Sommige werken, die al decennia lang in de Lied top 10 staan en voor veel mensen dierbaar zijn, zoals Schuberts Wanderers Nachtlied en Schumanns Nachtlied, krijgen ineens een waas van salonmuziek over zich. Onvergeeflijk? Unisono gezongen passages of plotseling opduikende tertsen lijken regelrecht uit de operette te stammen. En dat is voor de luisteraar wel even omschakelen.

Maar neemt men de volkscultuur als uitgangspunt dan is het interessant om te zien en vooral te horen hoe het Lied zich houdt wanneer het naar haar pijpen danst. Namelijk het proces waarbij overgeleverde verhalen en liederen elke volgende generatie worden gevarieerd en aangevuld. Want aan dit proces onderwerpen vader en zoon Prégardien de werken die een rol spelen in hun sociale artistieke cultus. Ze volgen het voorbeeld van de uit Frankfurt afkomstige componist Hermann Zilcher (1881-1949) en worden bijgestaan door pianist Michael Gees, die de reputatie heeft op plaat en podium de grenzen van het toelaatbare op te rekken.

De liederen van Silcher, Schubert, Schumann en Brahms horen we hier in bewerking van Prégardien junior, Gees en Zilcher, voor twee tenoren en piano. In veel coupletliederen – zoals Schuberts Auf Dem Wasser Zu Singen – wordt rijkelijk gevarieerd door elke strofe te voorzien van een andere tegenstem. Schuberts oorspronkelijke a capella mannenkoren Zum Rundtanz en Die Nacht ondergaan een complete metamorfose, vanwege de extra pianobegeleiding en doordat de tweede stem mijlen buiten het oorspronkelijke kader treedt. Hier is duidelijk gearrangeerd en uitgevoerd uit respect en liefde voor het origineel.

De liederen van Zilcher hebben een sterk diverterend karakter, dankzij de mondharmonica-begeleiding door Patricia Messner en Fabienne Waga. Echter het Über Allen Gipfeln Ist Ruh voor twee zangstemmen zonder begeleiding is een fijnzinnige versie van het Wanderers Nachtlied, die door vader en zoon innig en sober wordt gezongen. Een edelsteen op de lange rij werken met die titel.

Zo is dit album veel meer dan een aardigheidje, een aan het huiselijk musiceren ontsproten gril van de familie Prégardien c.s.

Tracklisting Father And Son:

 1. Friedrich Silcher – Frisch gesungen
 2. Friedrich Silcher – Ännchen von Tharau
 3. Friedrich Silcher – O wie herbe ist das Scheiden
 4. Friedrich Silcher – Loreley
 5. Franz Schubert – Erlkönig D 328
 6. Franz Schubert – Wanderers Nachtlied D 768
 7. Franz Schubert – Zum Rundtanz D 983 Nr.3
 8. Franz Schubert – Die Nacht D 983 Nr.4
 9. Franz Schubert – Im Abendrot D 799
 10. Franz Schubert – Fischers Liebesglück D 933
 11. Franz Schubert – Auf dem Wasser zu singen D 774
 12. Franz Schubert – Der Zwerg D 771
 13. Franz Schubert – Meeres Stille D 216
 14. Franz Schubert – Widerspruch D 865
 15. Franz Schubert – Licht und Liebe D 352
 16. Franz Schubert – Nacht und Träume D 827
 17. Hermann Zilcher – Frühlingsstrophe
 18. Hermann Zilcher – Der betrunkene Sternseher
 19. Hermann Zilcher – Ein Traum ist unser Leben
 20. Hermann Zilcher – Über allen Gipfeln ist Ruh
 21. Hermann Zilcher – Guter Rat
 22. Johannes Brahms – Die Sonne scheint nicht mehr
 23. Johannes Brahms – In stiller Nacht
 24. Johannes Brahms – Erlaube mir, feins Mädchen
 25. Johannes Brahms – Da unten im Tale
 26. Robert Schumann – Nachtlied
 27. Anonymous – Weißt du, wieviel Sternlein stehen
 28. Cesar Bresgen – O du stille Zeit