×

Recensie

Jazz

24 augustus 2023

Chip Wickham

Love & Life EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Love & Life EP Chip Wickham Jazz 4 Chip Wickham – Love & Life EP Written in Music https://writteninmusic.com

Nog geen jaar na zijn zeer fraaie album Cloud 10, zijn eerste voor Manchester’s Gondwana Records, komt saxofonist/fluitist Roger ‘Chip’ Wickham alweer met nieuw werk. De Love & Life EP gaat verder waar zijn vorige album losliet, al heeft zijn fluitspel, waar ook de sax prominent was op Cloud 10, op de vier tracks tellende EP hier voorrang.

Mooie band heeft hij met pianist Phil Wilkinson, contrabassist Simon ‘Sneaky’ Houghton, vibrafonist Tom Riscoe en drummer Jon Scott ook bij elkaar. Met Manchester trompettist Malcolm Strachan op het erg fraaie Slow Down Look Around als fraaie ontdekking.

De Love & Life EP telt vier sterke nieuwe tracks die wederom in de blend van spiritual en souljazz liggen. Startend met het sterke Space Walk blijven de ritmes ook met de prachtige titeltrack, al helemaal voor spiritual jazz, behoorlijk uptempo. En op de manier en hoe Wickham alles uit zijn fluitspel haalt levert dat een adembenemende sfeer op.

Ook op Seven Worlds, in bopsferen opgebouwd, blijft het tempo erin en de compositie krijgt er wederom een fijne bite door. Erg fijn spel van alle muzikanten ook. Luister toch ook eens naar Jon Scott die hier, volledig anders als in GoGo Penguin waar hij zo’n twee jaar geleden achter de drumkit schoof, hier een heerlijke jazzgroove neerlegt.

Met EP-afsluiter Slow Down Look Around duiken we dan uiteindelijk nog even rustiger sferen in. Het is een wederom prachtige track met naast een geweldig spelende Wickham een excellerende Strachan. Wat een heerlijk spel speelt deze man toch (tijd om diens geweldige tweede album Point of No Return weer eens te gaan draaien).

De Love & Life EP is een erg fijne aanvulling op Cloud 10,  het album dat we vorig jaar zoveel draaiden. De EP verschijnt alleen op vinyl.

Kant A:

  1. Space Walk
  2. Love & Life

Kant B:

  1. Seven Worlds
  2. Slow Down Look Around