×

Recensie

Eigentijds

16 juli 2020

Carlos Nino & Miguel Atwood-Ferguson

Chicago Waves

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: International Anthem

Chicago Waves Carlos Nino & Miguel Atwood-Ferguson Eigentijds 4 Carlos Nino & Miguel Atwood-Ferguson – Chicago Waves Written in Music https://writteninmusic.com

In vreemde tijden als deze kunnen we avontuurlijke muziek goed gebruiken. Chicago Waves is een experimenteel werkstuk opgenomen door percussionist/ multi-instrumentalist Carlos Nino en violist/multi-instrumentalist Miguel Atwood-Ferguson tijdens een optreden in november 2018 in de ‘community arts space Co-Prosperity Sphere’ in Chicago, thuisbasis van platenlabel International Anthem.

Chicago Waves is een werkstuk onderverdeeld in 8 delen waarvan het gehele concert nu alvast in een online versie is verschenen (alle stukken kun je los of in twee delen achter elkaar beluisteren) en waarvan een vinylversie in september gaat verschijnen.

Nino en Atwood-Ferguson, beiden afkomstig uit de weelderige Los Angeles jazzscene, hebben hun sporen natuurlijk al dik en dwars verdiend. Nino met albums die van spiritual jazz naar electronic schuiven en Atwood-Ferguson met vele vioolbijdragen aan albums uiteenlopen van Dr.Dre tot aan Flying Lotus en onderhand vermaard geworden om zijn arrangementen (zoals op het aankomende album van Kamaal Williams) en filmmuziek.

Chicago Waves is een atmosferische en geestverruimende ambient ervaring in twee delen opgedeeld (Part I – IV en Part V-VIII) waarvan de losse delen steeds vloeiend in elkaar overlopen. De sfeer is ingetogen en tegelijk avontuurlijk en vrij. Nino speelt geen echte ritmes maar legt percussieaccenten neer en Atwood-Ferguson laat zijn viool, versterkt met effecten, kamerbreed klinken. Daarnaast gebruiken de muzikanten samples om extra sferen aan de stukken toe te voegen.

Chicago Waves is typisch zo’n album waar je je, met de koptelefoon op, achteruit liggend op een fijne stoel of bank volledig in kan laten verdwijnen. Een album waarmee je de jachtige wereld vol informatie even helemaal achter je kunt laten. De sfeer van de tracks is zowel rustgevend als ontdekkend. Pas in het afsluitende stuk, dat tevens de titeltrack als bijvoeging heeft, drijven er wat steviger elementen naar de oppervlakte.

Chicago Waves is een fascinerende muziekervaring waarvan je bij elke beluistering de intentie van het concert voelt. Eigenlijk hoop je tegelijkertijd dat je erbij was geweest. De grote verrassing met muziek zoals deze komt natuurlijk in zo’n kleine setting als deze (en zoals te horen is na afloop van het concert) het meest overrompelend over. Dat gezegd hebbende is deze registratie in al haar meeslependheid natuurlijk de beste mogelijke variant daarop.

Chicago Waves geeft International Anthem nog meer coolness dan het al heeft. Zo fijn dat het label ruimte geeft aan onverwachte muziek uitgebracht door muzikanten als Nino en Atwood-Ferguson die immer op zoek zijn naar nieuwe klanken en sferen. Met Chicago Waves overtuigen ze weer volop.  1. Part I
  2. part II
  3. Part III
  4. Part IV
  5. Part V
  6. Part VI - Into Eternity
  7. Part VII
  8. Part VIII - Chicago Waves