×

Recensie

Soul / Hiphop

10 augustus 2011

Candi Staton – Evidence (The Complete Fame Records

Evidence (The Complete Famer Records Master)

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Kent Soul

Evidence (The Complete Famer Records Master) Candi Staton Soul / Hiphop 4.5 Candi Staton – Evidence (The Complete Fame Records Masters) Written in Music https://writteninmusic.com

Met dit prachtige dubbelalbum Evidence (The Complete Fame Records Masters) wordt nogmaals duidelijk  het talent van Southern Soul diva Candi Staton onderstreept. In 2004 bracht platenmaatschappij Capital namelijk al de uitstekende compilatie Candi Staton uit, met daarop 26 nummers uit haar geweldige oeuvre. Evidence gaat echter een stap verder en bevat het meest complete overzicht van haar FAME Records jaren, voordat ze in 1974 bij Warner Brothers tekende. Met in totaal 48 geweldige en vaak doorleefde soulsongs, waarvan 12 nog niet eerder uitgegeven, is dit dubbelalbum haast verplichte kost voor de soul-liefhebber!

Canzetta Maria Staton’s eerste muzikale schreden werden gezet in diverse gospel-koren waaronder The  Jewell Gospel Trio. Op haar zeventiende probeerde ze het harde leven (haar familie was arm en had het zwaar) te ontvluchten samen met Lou Rawls (toen de zanger van the Pilgrim Travelers) maar haar moeder stuurde haar terug naar huis en naar de schoolbanken. Wat volgde was een zevenjarig, streng huwelijk met een lokale minister die haar verbood om te zingen buiten de kerk. Ze kreeg maar liefst vier kinderen met deze snel jaloerse man. Nadat Candi, op aandringen van haar broer, haar geluk zocht in een club, waar ze Do Right Woman – Do Right Man van Aretha Franklin zong, werd ze door de clubeigenaar meteen voor een week vastgelegd. Dit markeerde meteen zowel de start van haar eigen zangcarrière als het einde van haar huwelijk.

Clarence Carter kwam langs in de club waar Candi zong en bood haar de kans om met hem op tournee te gaan met zijn band. Een paar maanden later, nadat ze zich realiseerde dat haar huwelijk echt over was, accepteerde ze het aanbod en groeide snel uit tot het gezicht van de band. Carter, toen al onder contract bij het FAME-label van producer Rick Hall, stelde Candi voor aan Rick, die zo onder de indruk was van haar stem dat hij haar meteen bij FAME vastlegde en haar naast Clarence Carter muzikaal verder liet ontwikkelen.

De eerste opname-sessie van Candi bij FAME was op 25 september 1968. Rick Hall had een groot aantal talentvolle tekstschrijvers in zijn stal, waaronder naast Clarence Carter, George Jackson en Raymond Moore. Mede onder hun vleugels kreeg het talent van Candi de kans te rijpen. Het funky nummer I’d Rather Be An Old Man’s Sweetheart (Than A Young Man’s Fool) was het eerste visitekaartje dat werd afgegeven. Rick Hall zocht en vond een onderkomen voor zijn tapes en zijn label en vond dit bij Capital Records. Candi Staton werd de eerste blikvanger en het kroonjuweel van Capital en de eerste drie van de vijf singles van het label kwamen van haar naam. I’d Rather Be An Old Man’s Sweetheart bereikte de 9e plaats in de R&B-hitlijsten. Haar tweede single Never In Public, werd ondanks een grote promotiecampagne, niet het succes waar men op gehoopt had, sterker nog: het zou de enige single van Candi in haar begin-FAME-jaren zijn die niet de R&B Top 20 zou halen.

Dat gewenste succes kwam in 1970 alsnog toen haar Candi met haar single Sweet Feeling, oorspronkelijk door Clarence Carter als That Old Time Feeling opgenomen (deze versie van Candi is eveneens op deze verzameling terug te vinden) voor het eerst in de R&B Top 5 terecht kwam. Met een fraaie soulvolle cover van Tammy Wynette’s Stand By Your Man bereikte Candi Staton haar commerciële hoogtepunt bij FAME, het nummer eindigde op de 4e plaats in de R&B-lijsten. Het cover-succes bleek ook later nog zijn vruchten af te werpen toen In The Ghetto van Elvis Presley in een souljasje gestoken werd, met een fraaie 12 plek in de hitlijsten ten gevolg.

Evidence (The Complete Fame Records Masters) staat vol met hoogwaardige kwaliteitssoul van zangeres die regelmatig haar ziel blootlegt in (voornamelijk) door anderen geschreven songs. Dat zij deze zo eigen weet te maken en weet te transformeren tot unieke prachtcomposities is veelzeggend en maakt dit (dubbel)album, opgenomen in de FAME Recording Studio’, 603 E Avalon Avenue, Muscle Shoals, Alabama tot een hoogtepunt in de soul-geschiedenis.

Tracklisting Evidence

Disc 1:

 1. Someone You Use
 2. I’d Rather Be an Old Man’s Sweetheart (Than a Young Man’s Fool)
 3. You Don’t Love Me No More
 4. Evidence
 5. Sweet Feeling
 6. Do Your Duty
 7. That’s How Strong My Love Is
 8. I’m Just a Prisoner (Of Your Good Lovin’)
 9. Another Man’s Woman, Another Woman’s Man
 10. Get It When I Want It
 11. For You
 12. Never in Public
 13. Heart on a String
 14. Stand by Your Man
 15. How Can I Put Out the Flame (When You Keep the Fire Burning)
 16. Mr. and Mrs. Untrue
 17. Too Hurt Too Cry
 18. He Called Me Baby
 19. That Old Time Feeling Aka Sweet Feeling
 20. To Hear You Say You’re Mine
 21. What Would Become of Me
 22. Freedom Is Just Beyond the Door
 23. Where Were You
 24. Do Right Woman

Disc 2:

 1. Trouble, Heartaches and Sadness
 2. Spread Your Love on Me
 3. Do It in the Name of Love
 4. Darling You’re All That I Need
 5. Blackmail
 6. In the Ghetto
 7. Wanted Lover
 8. The Best Thing You Ever Had
 9. Lovin’ You Lovin’ Me
 10. I’ll Drop Everything and Come Running
 11. The Thanks I Get for Loving You
 12. Sure as Sin
 13. It’s Not Love
 14. Something’s Burning
 15. I’m Gonna Hold On (To What I Got This Time)
 16. Love Chain
 17. Slipping Away
 18. One More Hurt
 19. Lovin’ the Easy Way
 20. Are You Just Building Me Up
 21. I’ll Be There
 22. I Gave a Little and Lost a Lot
 23. Joline
 24. We Had It All