×

Recensie

Electronic

02 februari 2017

Buscemi & The Michel Bisceglia Ensemble –

Nosferatu

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Prova

Nosferatu Buscemi & The Michel Bisceglia Ensemble Electronic 3 Buscemi & The Michel Bisceglia Ensemble – Nosferatu Written in Music https://writteninmusic.com

De Italiaanse componist Bisceglia en de Belgische DJ Buscemi (Dirk Swartenbroeckx) kennen elkaar al wat langer dan de samenwerking op dit Nosferatu, de voorloper van het horrorgenre. Zo verscheen in 2009 The Man With A Movie Camera, een soundtrack bij de klassieker van filmmaker Dziga Vertov en werkten beide componisten aan de soundtrack voor de film Mixed Kebab. Het nieuwe Nosferatu lijkt in eerste instantie een uitloper van die projecten, al is er veel meer aan de hand.

Zo zou je Nosferatu alweer kunnen beschouwen als een doordeweekse soundtrack. Op zich niet zo gek speciaal. Toch valt op dat zowel Swartenbroeckx als Bisceglia zich de laatste jaren net meer gericht hebben op het componeren van filmische scores. Te denken valt onder meer aan het recente Blue Bird project, waarbij Bisceglia zijn jazzy roots verruilde voor een plekje als filmcomponist. En ook Buscemi zag een nieuwe uitdaging in het componeren van soundtracks, waar hij met zijn aanzienlijke geschiedenis van dj en remixer wel brood in zag.

Het is natuurlijk erg dankbaar om een dergelijk project tot een goed einde te brengen. Maar best ook moeilijk, want in tegenstelling tot reguliere opnames of concerten waar al eens uit de bocht gegaan wordt, telt bij het soundtrackgenre letterlijk élke seconde. Zeker als het de begeleiding van een stille film als Nosferatu (uit 1922) betreft. Over de film zélf valt vanzelfsprekend ook heel wat te zeggen (bijvoorbeeld dat dat het plot zonder toestemming werd gebaseerd op Dracula en de originele filmbanden deels verloren gingen), al leggen we hier graag de focus op de muziek.

Zo werken Buscemi (beats, sampling en keyboards) & Bisceglia (piano) met dezelfde muzikale cast als tijdens The Man With A Movie Camera, op nieuweling Nathan Wouters (contrabas, loopstation) na dan. Toch is de uitwerking vooral het resultaat van samenwerking. De electronics van Buscemi gekoppeld aan de intimistische piano van Bisceglia levert dan ook een fraai stukje muziek op, met aandacht voor nuance.

Ook zonder film werkt de soundtrack, ook al omdat er enorm veel variatie is: de oriëntaalse, exotische, Balkanachtige feestsfeer van Don’t Worry bijvoorbeeld contrasteert aardig met de koele electronica van Get A Doctor, terwijl pakweg Hutters Love For Ellen een jazzy thema bevat.

Jazz duikt ook op tijdens Hutter’s Voyage to Transylvania en Agent Knock, met heerlijk bariton saxofoonspel van Rony Verbiest en jazzy pianointerludes van Bisceglia. Buscemi’s rol is die van projectleider die vooral via electronica (beats, samples) ondersteuning biedt. Het korte Spider klinkt dan weer erg loungy terwijl tijdens het door electronica gestutte The Arrival flarden reggae hun opwachting maken.

Nosferatu moet het hebben van kortere, filmische passages (bv. knappe sfeerscheppers als The Hospital) die elkaar opvolgen. Slechts af en toe, zoals tijdens Nosferatu Awakens horen we langer uitwerkte stukken waarin donkerte en dreiging voorop staan. Dat neemt niet weg dat er soms kleine pareltjes van composities te ontwaren zijn, zoals het wonderlijk mooie The Black Sea en Ellen’s Sacrifice die een gevoel van melancholie en verlies nalaten.

Nosferatu verdient ook uw aandacht. Zoveel is zeker. Deze soundtrack heeft waarde op zich, vooral omdat er geweldige muziek op terug te vinden is. Toch komt Nosferatu vooral tot leven in een film- / concertzaal. Want daar is het Buscemi & Bisceglia Ensemble om te doen. Daar komt deze muziek ongetwijfeld nog veel beter tot zijn recht. 1. Count Orlok Theme
 2. Don’t Worry
 3. Get A Doctor
 4. Hutter’s Love for Ellen
 5. Agent Knock
 6. Spiders
 7. The Arrival
 8. Hutter’s Voyage to Transylvania
 9. Rumors
 10. The Escape
 11. Nosferatu Awakens
 12. The Hospital
 13. The Plague
 14. The Black Sea
 15. Vampire On The Roof
 16. Ellen’s Sacrifice
 17. The Master is Dead
 18. Nosferatu Epilogue