×

Recensie

World

24 maart 2015

Buena Vista Social Club

Lost And Found

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: World Circuit

Lost And Found Buena Vista Social Club World 4 Buena Vista Social Club – Lost And Found Written in Music https://writteninmusic.com

Toen het album Buena Vista Social Club, gemaakt door een groep Cubaanse muzikale veteranen onder dezelfde naam, in 1996 uitkwam, bleek het een instant succes. De ongepolijste Cubaanse songs die de oude muzikanten brachten bleken een zeer groot, wereldwijd publiek aan te trekken.

De grote initiators van het project, meestergitarist Ry Cooder en de vermaarde worldproducer Nick Gold waren op Cuba om daar in opdracht van platenlabel World Circuit in eerste instantie een album op te nemen met twee Afrikaanse High-Life muzikanten en een groep Cubaanse muzikanten. Toen de twee Afrikanen hun paspoort niet in orde kregen en Cooder en Gold er toch waren namen ze in de gehuurde studio maar het album Toda de Cuba le Gusta van Afro Cuban All Stars op.

In de stemming geraakt zochten ze vervolgens een groep legendarische, maar ook bijna vergeten, muzikanten op die de traditionele muziek van het eiland konden spelen. De veelal oudere muzikanten speelden in de studio in Havana een flink aantal Cubaanse klassiekers die in deze bandsamenstelling een volledig nieuwe dimensie kregen. Ook werden er een aantal eigen songs, zoals het al snel legendarisch geworden Chan Chan van Compay Segundo. Met Ibrahim Ferrer en Omara Portuando als zangers bij de band, die vanaf toen Buena Vista Social Club werd genoemd, werd iedere song in een onvergetelijke versie opgenomen.

Er werden veel meer songs opgenomen dan het album kon bevatten blijkt nu na bijna 20 jaar. De prachtversie van het bekende Lágrimas Negras gezongen door Portuando had met gemak op het grootse debuut kunnen staan. Net als de door Compay Segundo gebrachte Macusa. Absolute prachtuitvoering ook. Lost And Found gaat vergezeld met een aantal livetracks van de weinige concerten die de band in de voltallige, legendarische, bezetting gaf en onuitgebrachte opnamen van de soloalbums van de diverse leden.

Een tweetal geweldige gitaarstukken van Ochao, opgenomen in de late uren na de opnamen van het eerste soloalbum van Ibrahim Ferrer, heerlijke live-opnamen van Ferrer zelf met een erg lekkere brassband en al helemaal de pianosolo van de geweldige Rubén González maken diepe indruk (in dezelfde periode als Afro Cuban All Stars en Buena Vista Social Club werd opgenomen doken Cooder en Gold ook nog 2 dagen met González de studio in om daar het tevens onvergetelijke Introducing… Rubén González op te nemen). Alleen deze stukken en de eerder genoemde songs Lágrimas Negras en Macusa maken Lost And Found al meer dan de moeite waard.

Nu na jaren ‘afscheid nemen’ eindelijk echt de laatste afscheidsoptredens onder de naam ‘Adios Tour’ plaatsvinden en Portuando en Eliades Ochao, als enige nog levende Buena Vista Social Club leden daarbij op het podium staan, komt deze Lost And Found als een waardig afscheidscadeau. Met het enige echte Buena Vista Social Club album, de live registratie Buena Vista Social Club at Carnegie Hall vormt Lost And Found nu een prachtige trilogie. 1. Bruca Manigua
 2. Macusa
 3. Tiene Sabor
 4. Bodas De Oro
 5. Black Chicken 37
 6. Habanera
 7. Como Fue
 8. Guajira En F
 9. Quiéreme Mucho
 10. Pedacito De Papel
 11. Mami Me Gustó
 12. Lágrimas Negras
 13. Como Siento Yo
 14. Ruben Sings!