×

Recensie

Klassiek

02 december 2018

Brocker Way

Wild Wild Country

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Western Vinyl

Wild Wild Country Brocker Way Klassiek 3.5 Brocker Way – Wild Wild Country Written in Music https://writteninmusic.com

Een soundtrack kan een serie of film breken of juist maken. Netflix is hoofdleverancier op het gebied van video streaming on demand, en investeert al geruime tijd in eigen producties. Wild Wild Country is hiervan een voorbeeld. Deze documentaire gaat over de opkomst en ondergang van het Bhagwanisme. Eigenlijk moet je dit zien als een soort van familieproject van de uit Los Angeles komende gebroeders Way; Maclain en Chapman zijn verantwoordelijk voor het script en uitvoering, terwijl Brocker zich bezig kan houden met de muziek. Hij heeft hierin al meer ervaring, en is tevens componist van meerdere projecten die hij samen met Chapman heeft gemaakt, zoals ook The Battered Bastards of Baseball.

Ondanks de luchtige Bhagwan kleuren oranje en rood, is het album meer een donker paars geheel geworden; veel duisterder dan de vrolijke tinten, en wel goed passend bij het verhaal, want ondanks de luchtige uitstraling, was het een sekte achtige organisatie, die zich ook bezig hield met criminele activiteiten. Dus geen hippie achtig geheel, maar meer diepgang in deze geheel instrumentale soundtrack.

Een titel als Guillotine zegt eigenlijk al genoeg, zonder geestelijk leider Bhagwan is de gemeenschap onthoofd, en valt deze al snel uiteen. Een ervaring welke in het verleden al vaker pijnlijk duidelijk was als een sekteleider zich in het nauw gedreven voelt, en rare fratsen uithaalt om zich veilig te stellen, met ook voorbeelden van massale zelfdoding tot gevolg. Hier is dat niet het geval, maar de openende track benadrukt het dreigende, verkeerde onderbuik gevoel goed met de opbouwende cello’s. Een deprimerend zwaar stuk, wel erg mooi, maar je voelt dat er wat gaande is. Gevolgd door het luchtiger Fashionable Leather Shoes, maar ook hier heerst het onverwachte, onvoorspelbare. Come Home sluit hier op aan, en gaat langzaam de andere kant op, door de toevoeging van piano. Bij Life For Myself is die piano de katalysator, de cello de brandstof. Meer evenwicht in Those Of Us Who Were There, maar zoals op de hele plaat, blijft de spanning en dreiging wel aanwezig, het is wachten tot wanneer deze zich weer openbaart.

The New Man klinkt anders dan wat we tot nu toe gehoord hebben; de hartslag van het geheel. Na het aansluitend stuk bij High Dessert krijg je een onverwachte rol voor de Spaanse gitaar, weer een zacht instrument, om vervolgens hard toe te slaan. Hierdoor werkt het veel effectiever. Er zit zelfs een swing in het geheel. Het veelzijdigste stuk tot nu toe van de plaat. Het gaat vervolgens meer de elektronische kant op bij Be Grateful For This Beautiful Home, waar de geluidseffecten overheersen. Church And State gaat dan weer terug naar de basis, de rust staat centraal hier. An Adventure Of My Life wijkt met zijn lengte al veel al van de overige nummers; terwijl de rest rond de 2 minuten zit, duurt deze ruim 6 minuten. Het is een samenvattend geheel van wat we tot nu toe gehoord hebben.

Spies In Overalls is de meest toegankelijke track van de plaat, wat vooral komt door het lekkere ritme. The Takeover begint dromerig, maar gaat verder als een nachtmerrie, maar wat wil je anders bij zo’n titel. Chosen People, thematisch en muzikaal een vervolg op The New Man. Daar komt het kloppende hart weer naar boven, met het nerveuse benauwend beklemmend gevoel, bijna tot een traumatische ervaring toewerkend. Bij It Was A Town blijf je verdoofd achter, en volgt een langzame opbouw naar de sfeervolle afsluiting, met de aangename pianoklanken. Het einde The Burning Ghats klinkt onverwachts weer een stuk harder, maar wel heerlijk, een mooie climax.

Wild Wild Country laat zich goed als een geheel beluisteren. De tracks sluiten goed op elkaar aan, waardoor je niet verwacht dat deze als losse composities gebruikt worden in de serie. De dreiging wordt perfect vorm gegeven door de juiste afwisseling tussen cello en piano in het eerste gedeelte. Na het meer elektronische tussenstuk gaat het weer terug naar de basis. 1. The Guillotine
 2. Fashionable Leather Shoes
 3. Come Home
 4. Life For Myself
 5. Those Of Us Who Were There
 6. The New Man
 7. High Desert
 8. Be Grateful For This Beautiful Home
 9. Church And State
 10. An Adventure Of My Life
 11. Spies In Overalls
 12. The Takeover
 13. Chosen People
 14. It Was A Town
 15. The Burning Ghats