×

Recensie

Soul / Hiphop

14 juli 2018

Blue Samu

Moka EP

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Labrique

Moka EP Blue Samu Soul / Hiphop 4 Blue Samu – Moka EP Written in Music https://writteninmusic.com

Salomé Dos Santos komt nog maar net piepen met een EP, maar Blue Samu mag er zeker zijn. Eerder bracht de Belgische vocaliste en componiste al enkele frisse singles uit, zoals I Run en Sade Blu. Die volgt ze nu op met een zes tracks tellende debuutep die ze presenteert tijdens een tournee die verschillende zomerfestivals (Couleur Café, Dour, Les Ardentes, Boomtown..) aandoet.

Met slechts een handvol nummers het muzieklandschap verrijken, ze draait er de hand niet echt voor om. Bij opener Sade Blue hoor je gelijk een koele, frisse single die het in zomerse tijden bijzonder goed doet. Interessant is de dromerige muzikale score, met kurkdroge beats (courtesy of Dr Peet) en vocals die herinneren aan soulkoninginnnen Erykah Badu, Sade (een heldin, ook voor Blue Samu), de Britse Tracey Thorn en last but not least Martina-Topley Bird. Op die single geeft de drieentwintigjarige rapster aan dat ze vooral bezig wil zijn met de toekomst, met het uitbouwen van al die grote dromen. Het fraaie is dat de single tezelfdertijd zijn voordeel doet met de lijzige en narcoleptische rapsferen van Tricky (Adrian Thaws), maar daar ook een zwoele, jazzy component aan toevoegt.

Thematisch haalt ze inspiratie uit haar eigen leefwereld. Tijdens I Run bijvoorbeeld gaat het onder meer om ontevredenheid met al de hoogoplaaiende discussies met ouders en vrienden en de wil om die eigen leefwereld helemaal te ontvluchten. Ik wil wég, ver weg van alles. Dat gevoel. Een vluchtreactie, dus. De hiphopprinses is jong, maar ze weet gelukkig wel hoe ze haar richting moet kiezen. Dat dat gebeurt onder de welwillende vleugels van geroutineerde hiphopbazen als Zwangere Guy en Le 77 kan alleen maar een positieve invloed hebben.

Zo krijg je korte, maar uiterst frisse tracks als het door solide bas gesteunde Raisonner en Manzanita. Zij geven aan dat een artieste als Blue Samu boordevol hiphoptalent zit. Vooralsnog is haar debuutep in essentie een lokkertje, een voorproevertje van wat nog allemaal komen moet. Neem als voorbeeld een dolle schets als het erg energieke, maar bovenal experimentelere GangGang die net de minuut haalt. Elders heerst er een meer laidback sfeer, zoals onder meer tijdens Nathy (ft. Peet) waarin wat Spaanstalige raps opduiken. Haar al te korte debuutep afsluiten doet de Belgische rapster met een fijn Love Blu.

Zo zou het ons helemaal niet verbazen moest Blue Samu dezelfde weg opgaan als acts zoals Stikstof en The ColorGrey die mee het Belgische hiphoplandschap opfrissen en voorzien van de nodige zuurstof. In het kwartiertje muziek dat Blue Samu hier presenteert horen wij vooral belofte.

Moka EP:

 1. Sade Blue
 2. Raisonner
 3. Manzanita
 4. GangGang
 5. Nathy (ft Peet)
 6. Love Blu


 1. Sade Blu
 2. Raisonner
 3. Manzanita
 4. GanGang
 5. Nathy
 6. Love Blu