×

Recensie

Electronic

27 januari 2021

Bicep

Isles

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ninja Tune

Isles Bicep Electronic 4 Bicep – Isles Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun gelijknamige eersteling brak Bicep, waarachter de Noord-Ierse DJ’s Andrew Ferguson en Matthew McBriar schuilgaan, gelijk wereldwijd door. Een doorbraak die niet alleen door dat album bewerkstelligd werd trouwens maar juist ook door het jarenlang uitbrengen van sterke 12 inches en veel online community voorwerk. Met Isles brengen ze nu hun tweede album.

De mannen van Bicep hebben een ruime muzieksmaak, kennen hun klassiekers, en bouwen met veel liefde daarvandaan hun eigen muziek op. Muziek gesitueerd in deze tijd met links naar hun helden van weleer met het oog naar de toekomst. Zo kent openingstrack Atlas een zangsample die herinneringen oproept aan klassieker Papua New Guinea van Future Sound of London en in sfeer duikt de track in de hoek van Orbital’s meesterstuk Halcyon. Maar ze hebben het zo slim verwerkt dat de track evengoed imponeert.

Isles brengt in tien tracks alles wat Bicep al jaren zo interessant maakt. Hun electronic sound waarin flarden techno, UK garage, drum ’n bass, hardcore en ook ambient verwerkt zijn heeft een fijne diversiteit tegelijk opwindende vitaliteit. Van de overweldigende albumopener Atlas ontspint zich een fraai gelaagd album waarop elke track zijn eigen sfeer en dynamiek heeft maar als geheel nog overtuigender is.

Meer dan genoeg tracks die gelijk al opvallen zijn de reeds genoemde albumopener Atlas, het door R&B zangeres Carla La San gezongen Saku, het briljante, op super funky beats drijvende X, het al net zo gedreven Sundial dat euforisch de diepte induikt en het in sfeer en beats weergaloos opgebouwde Fir, de grootse hoogtepunten van het album.

Bicep, trouwens al jaren opererend vanuit Oost-Londen, flikt het om het Isles hun ijzersterke debuut te overtreffen. Ferguson en McBriar schuiven met dit album gevaarlijk dicht in de buurt van een meesterstuk.  1. Atlas
  2. Cazenove
  3. Apricots
  4. Saku (feat. Clara La San)
  5. Lido
  6. X (feat. Clara La San)
  7. Rever (feat. Julia Kent)
  8. Sundial
  9. Fir
  10. Hawk (feat. Machìna)