×

Recensie

Electronic

14 maart 2011

Bibio

Mind Bokeh

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Warp

Mind Bokeh Bibio Bibio Electronic 4 Bibio – Mind Bokeh Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar na het succes van Ambivalence Avenue komt Bibio met een nieuwe plaat op het label Warp: Mind Bokeh. Lastig, omdat het voorgaande album zo’n succes was en veel positieve reacties ontving. Dat succes evenaren lijkt voor de Engelse Stephen Wilkinson, de man achter Bibio, met Mind Bokeh niet zo’n probleem te zijn.

Mind Bokeh kan vertaald worden als ‘onscherpte van het brein’ (boke is Japans voor onscherp). En dat is precies zoals het album klinkt: wazig en dromerig. De cover van de plaat past daar perfect bij. Alsof er tientallen wazige neonlichtjes ronddwarrelen. Een prettig gevoel, al kan het soms wat trippy uitpakken. Dromerige geluiden en zang worden in More Excuses afgewisseld met harde beats en hoge tonen. Genoeg ruimte om weg te dromen, maar nooit voor lang want ontnuchterende beats volgen al snel.

Hip hop, rock, disco, pop en een lichte hint naar psychedelica maken Mind Bokeh een gevarieerd album. Iets wat Ambivalence Avenue ook al was, maar waar deze plaat in verder gaat. Van stevige rockklanken in Take Off Your Shirt, waarin Wilkinson het leven in de Engelse steden beschrijft, naar zomerse beats in K Is For Kelson.

Ambivalence Avenue werd wel beschreven als ‘folkatronic’. Mind Bokeh is dat in veel mindere mate, maar hier en daar zijn de folk-achtige invloeden nog terug te horen. Wake Up! is vrolijk en zomers, wat goed voortborduurt op het vorige album, evenals het nummer Artists’ Valley. Toch is Bibio met Mind Bokeh meer de electro-kant opgegaan, en dat is absoluut geen minpunt. 1. Excuses
 2. Pretentious
 3. Anything New
 4. Wake Up!
 5. Light Seep
 6. Take Off Your Shirt
 7. Artists' Valley
 8. K Is For Kelson
 9. Mind Bokeh
 10. More Excuses
 11. Feminine Eye
 12. Saint Christopher