×

Recensie

Pop

30 september 2013

Bettens

Waving at the Sun

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Wallaby Records

Waving at the Sun Bettens Pop 3.5 Bettens – Waving At The Sun Written in Music https://writteninmusic.com

De bandnaam ‘Bettens’ mag dan misschien wat inspiratieloos klinken, het is exact wat het is: een muzikaal samenwerkingsverband tussen broer en zus Bettens, waarbij de nadruk ligt op muziek die niet in het hokje K’s Choice past.

Waving At The Sun vormt de soundtrack van een documentaire over de Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer. Hij leidde de langste expeditie op Antarctica ooit zonder gebruik te maken van bevoorradingen of gemotoriseerde voertuigen. De documentaire draagt de titel ‘Beyond the Challenge’ en toont de ontberingen die Dansercoer en zijn medereiziger Sam doorstonden tijdens deze poolexpeditie.

Gert en Sarah Bettens werd gevraagd muziek te schrijven bij de beelden van deze barre tocht. Ze raakten geïnspireerd door het verhaal van Dixie en Sam en volgden het verloop van hun reis op de voet. Al tijdens de expeditie begonnen zij met het schrijven van nummers voor de soundtrack.

Waving At The Sun is opgenomen in hun favoriete studio, Echo Mountain, in Asheville, North Carolina. Gert Bettens: “Toen we de kans kregen om de soundtrack te verzorgen bij deze Antarctische documentaire zorgde dat ervoor dat we ‘out of the box’ konden denken en muzikale composities konden creëren die niet aan een voor ons vertrouwd muziekgenre hoefden te voldoen.” Sarah Bettens: “Het voelde alsof we een nieuwe band begonnen waren, met alle spannende aspecten die bij zo’n nieuw begin komen kijken, maar wel met mensen die we vertrouwen en bewonderen.”

Dit album is dan ook anders dan dat we van K’s Choice of de soloprojecten gewend zijn. De instrumentale nummers zijn zeer sterk en hoewel het duidelijk om muziek gaat die werd geschreven ter ondersteuning van de indrukwekkende beelden, is het album absoluut op zichzelf te beluisteren.

Waving at the Sun mist helaas wel cohesie: prachtige instrumentale stukken worden afgewisseld met wat meer recht-toe-recht-aan popliedjes. De opener Dark Day is een uiterst zwaarmoedig, sferisch instrumentaal nummer. De opvolger Surrender, tevens de single van het album, heeft een euforische, bijna zomerse feel. Een lichtvoetig popliedje dat zeker kan aanslaan bij een wat breder publiek. Het prachtige We Are Glaciers is wat mij betreft het pareltje van dit album. Een geweldig sterk nummer met een lieflijke ondertoon die na een paar minuten uitmondt in een krachtige climax in de stijl van Sigur Rós.

BettensHell Like Heaven verbeeldt de dagelijkse psychologische en lichamelijke ontberingen van een poolreiziger op glad ijs en dat hoor je terug in de compositie. Vervolgens zorgt het wiegeliedje Letting Go ervoor dat we even op adem kunnen komen. White Out doet sterk denken aan de filmscores van Clint Mansell en de pianopartij in Daydream lijkt beïnvloed door het werk van Agnes Obel. Sterke nummers die van begin tot eind kloppen.

Verdere vergelijkingen zijn eigenlijk niet aan de orde, want de vertrouwde samenklank van de stemmen van Sarah en Gert is en blijft uniek en herkenbaar uit duizenden. Wellicht is er in de toekomst ruimte voor een volledig instrumentaal album, want de doordachte composities smaken naar meer. Een verfrissende plaat dus die het verdient om aandachtig beluisterd te worden. Gelukkig kan dit ook bij de open haard, zonder de onwenselijke bevriezingen en ontberingen.

In november is Bettens live te zien en horen in Breda (Mezz, 7-11-2013), Amsterdam (Paradiso, 10-11-2013) en Zwolle (IJsselhallen, 12-11-2013). 1. Dark Day
 2. Surrender
 3. The Sound Of Nothing
 4. We Are Glaciers
 5. Waving At The Sun
 6. Away
 7. See
 8. Hell Like Heaven
 9. Letting Go
 10. Whiteout
 11. Fragments
 12. Daydream