×

Recensie

10 juni 2016

Ben Lukas Boysen

Spells

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Spells Ben Lukas Boysen Eigentijds 4 Ben Lukas Boysen – Spells Written in Music https://writteninmusic.com

Met Spells heeft de in Berlijn woonachtige Ben Lukas Boysen een fraaie opvolger gemaakt van zijn drie jaar geleden verschenen album Gravity. Een album dat eerst via het kleine platenlabel At Noiseam in 2013 verscheen maar dit jaar via Erased Tapes een heruitgave kreeg.

Boysen maakte onder diverse projectnamen, maar vooral als Hecq, vanuit Berlijn vanaf de begin jaren 2000 een flinke stapel tracks die vooral in de techno, house, ambient, breakcore en dubstep geworteld waren. Reeds op zijn debuutalbum Infinite Rounds (2007) was te horen dat hij een andere kant van zichzelf wilde laten horen maar pas op het erg sterke Gravity kwam hij echt als eigenzinnige muziekmaker voor het voetlicht. Het was met dit rijke album dat Erased Tapes-eigenaar Robert Raths geïnteresseerd raakte en niet alleen dat album opnieuw onder Erased Tapes uitbracht maar Boyen ook gelijk tekende voor een nieuw album.

De muziek die Boysen maakt ligt ideaal binnen de sound die Erased Tapes voorstaat. Filmisch, klassiek naar deze tijd getrokken, minimaal tegelijk met electronic-invloeden versterkt. Gravity was daar al een geweldig voorbeeld van maar met Spells vindt Boysen een nog idealer vorm. Dat Boysen met zijn werk voor een viertal soundtracks een ijzersterke sfeermaker is geworden laat alles op zijn derde album onder zijn eigen naam horen. Het staat vol composities die precies de juiste sfeer en kleur hebben.

Boysen werd van jongs af aan muzikaal onderlegd op zowel piano als gitaar. Zijn moeder was operazangeres en gaf hem een muzikale opvoeding. Het gaf hem een fraaie voorsprong toen hij zich binnen het DJ-geweld van het Berlijnse nachtleven ging begeven. Boysen was de man die er met zijn tracks steeds net muzikaal weer uitsprong. Nu ouder geworden is hij verstilde muziek gaan maken. Met de piano (een geprogrammeerde zoals hij zelfs heeft aangegeven) als basis weet hij hartverwarmende sferen op te roepen. Traag laag over laag opbouwend, soms met cello, gitaar, harp en drums verrijkt, worden de composities uitgebouwd. Of zoals in een compositie als Golden Times deze met vervreemdende, zuigende beats en soundscapes magistraal uitbouwt.

Spells is een emotioneel raak en rijk album. Hoe eenvoudig de melodieën soms ook lijken, steeds vinden ze een fascinerend bewerking en laat Boysen zijn klasse als componist en arrangeur optimaal horen. Spells is een oorstrelend album.  1. The Veil
  2. Nocturne 3
  3. Sleepers Beat Theme
  4. Golden Times 1
  5. Nocturne 4
  6. Keep Watch
  7. Golden Times 2
  8. Selene