×

Recensie

World

22 maart 2007

Bebel Gilberto

Momento

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Zirquiboom

Momento Bebel Gilberto World 4 Bebel Gilberto – Momento Written in Music https://writteninmusic.com

Met Tanto Tiempo en Bebel Gilberto zette de Braziliaanse en in New York woonachtige zangeres Bebel Gilberto de nu-bossa op de kaart. Nu bossa als een ideale kruisbestuiving van Braziliaanse bossa gemixt met electronische beats.

Het bleek een gouden formule die haar wereldwijd miljoenen albums deed verkopen. Als we nu terug kijken ontdekken we dat het eerste album fantastisch was, het daarop volgende remixalbum niet erg overtuigend. En haar tweede album was eigenlijk behoorlijk mat en misschien wel te relaxed en bleek het remixalbum juist een verademing. Op haar nieuwe album Momento heeft Gilberto ook terug gekeken en waarschijnlijk hetzelfde ontdekt. Het nieuwe album is namelijk wat pittiger in opzet, de dans georiënteerde tracks spannender en als extra zijn daar fraaie authentieke Braziliaanse invloeden aan toegevoegd. De ideale symbiose levert dus het beste en meest gevarieerde Gilberto album op.

Opgenomen in Rio, New York en Londen biedt het album daarnaast een keur aan gasten, mede songschrijvers en sferen op. Het gros van de songs werd geschreven samen met Guy Sigsworth in Londen, bekend van zijn samenwerking met o.a. Bjork en Madonna. Het titelnummer opent fraai in het bekende Bebel sfeertje maar het samen met Brazilian Girls geschreven en opgenomen Bring Back The Love verrast en intrigeert (er is van het nummer een geweldige 12 minuten remix verschenen). Misschien wel de mooiste tracks zijn afkomstig uit de Tranquilo sessions die in een kleine studio in Rio plaatsvonden. De sessies vonden plaats onder leiding van Mauro Refosco en Jorge Continentino, niet alleen muzikanten uit de live band van Bebel maar ook main men van het onvolprezen Forro In The Dark. Tranquilo werd geschreven door Kassin van +2 faam geschreven, en uitgevoerd met het illustere nieuwe bossa en samba Orquestra Imperial. Een wederdienst omdat Bebel, als ze in Rio is, gastoptredens bij het orkest doet. Ook het erg fraaie Cacada, een nummer geschreven door Bebel’s oom Chico Barque, is uit die sessie afkomstig. Gilberto was deze keer optimaal betrokken bij het schrijf en productieproces van het album. Dat dit haar beste album tot nu toe is geeft goede hoop voor de toekomst. 1. Momento
 2. Bring Back The Love
 3. Close To You
 4. Os Novos Yorkinos
 5. Azul
 6. Caçada
 7. Night And Day
 8. Tranquilo
 9. Um Segundo
 10. Cadê Você?
 11. Words