×

Recensie

Pop

05 juli 2009

Beastie Boys – (20th Anniversary

Paul’s Boutique

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Capitol

Paul’s Boutique Beastie Boys Pop 5 Beastie Boys – Paul’s Boutique (20th Anniversary Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Het is alweer twintig jaar terug dat het tweede album van Beastie Boys uit kwam. Het album bleek een slimme stijlbreuk met hun miljoenen verkopende debuut ‘Licenced To Ill’. Het album staat vandaag de dag bekend als baanbrekend en een van de meesterwerken van de hiphop.

Licenced To Ill tour

Naar de legende gaat waren Beastie Boys na het grote succes van hun door Rick Rubin geproduceerde debuut volledig uitgeblust. De tour samen met Run DMC, hun Def Jam label genoten, was zeer succesvol geweest maar niet minder hectisch. Adam ‘MCA’ Yauch, Michael ‘Mike-D’ Diamond en Adam ‘Ad-Roc’ Horovitz, hadden met recalcitrant gedrag genoeg opschudding veroorzaakt om als ‘gevaarlijk’ en onhandelbaar gekenmerkt te worden. Het podium was tijdens hun optredens gevuld met dansende meisjes en een grote opblaasbare penis. Ze waren niet de tour niet alleen volledig uitgeblust maar ook volledig klaar met zichzelf.

Studio

Na een dispuut met Def Jam en Rick Rubin, die hen graag nog zo’n zelfde succesvol album wilde laten maken, brak de band met het label. De band tekende vervolgens bij Capitol Records die hen absolute muzikale vrijheid beloofde en hun een miljoen dollar voorschot gaf. Dat geld werd besteed om een eigen studio in te richten en te beginnen aan nieuwe songs. Nieuwe producers werden gevonden in de Dust Brothers, die eerder naam hadden gemaakt met Tone Loc (o.a. bekend van de single ‘Wild Thing’). Eerst werden er opnamen gemaakt in de studio van de producers in Los Angeles, vervolgens in die van Beastie Boy Adam Yauch s in Brooklyn.

Samples

Het opnameproces bleek een zeer creatieve. The Dust Brothers en de Beasties bleken een ‘match made in heaven’ en ze gingen volledig los in de studio. Uit al hun favoriete platen werden stukjes geknipt en in de songs verwerkt. De sample methode werkte zo aanstekelijk dat er in sommige songs wel 24(!!) andere songs te ontdekken zijn.  In totaal worden er op ‘Paul’s Boutique’ 102 tracks gesampled. Van Pink Floyd, tot Herbie Hancock en van Paul McCartney tot Kurtis Blow.

Paul’s Boutique

Vernoemd naar een van hun favoriete winkels in de Lower East Side, die uitgeklapt op de hoes staat, verschijnt het album drie jaar na het zeer succesvolle debuut. Het album wordt door de pers en publiek in eerste instantie wisselend ontvangen. De jongens zijn mannen geworden en dan ook nog eens serieus en dat is even wennen. Zelfs platenlabel Capitol weet niet wat ze met het album aanmoeten. Door de hipdop fans wordt het album echter gelijk als geniaal bestempeld en mede door het succes van de single ‘Girls’ wordt stukje bij beetje het publiek veroverd. Als het album ineens breed ontdekt wordt is er geen houden meer aan en verkopt het album alleen in Amerika al 2 miljoen stuks.

‘Paul’s Boutique’ blijft zonder twijfel een geniaal hiphop album. De frisse productie vol verrassende samples is ijzersterk en gedijt prima binnen de sterke songs van Beastie Boys. De Beastie Boys zelf blijken veel meer in hun mars te hebben dat het opruiende toontje van hun debuut. De meest vette beats tot op dat moment beïnvloeden veel andere hiphop acts. Het album blijkt al snel een graadmeter voor producties op hiphop albums. Veel meer als hun debuut blijkt ‘Paul’s Boutique’ het begin van de glansvolle carrière die Beastie Boys.
Sampling en de rechten

‘Paul’s Boutique’ wordt gezien als een van de allereerste en daardoor baanbrekende hiphop albums die optimaal gebruik maakt van sampling. Het album kwam ook uit voordat het publishing dispuut speelde tussen Biz Markie en Gilbert O Sullivan. Biz gebruikte een stukje muziek van Gilbert O’Sullivan die vervolgens Bizz aanklaagde. Voor de rechtbank werd vervolgens afgesproken dat elke sample gecleared dient te worden voordat er een plaat op de persen gaat. ‘Pauls’ Boutique’ ontsprong deze dans.

* De 20th Anniversary Edition bevat een kartonnen uitklapfoto zoals deze ook op vinyl te krijgen was. Compleet met postertje. Het album is te beluisteren in 24 bit mastering, met diepe bassen, en bevat audio commentaar. 1. To All The Girls
 2. Shake Your Rump
 3. Johnny Ryall
 4. Egg Man
 5. High Plains Drifter
 6. The Sounds Of Science
 7. 3-Minute Rule
 8. Hey Ladies
 9. 5-Piece Chicken Dinner
 10. Looking Down The Barrel Of A Gun
 11. Car Thief
 12. What Comes Around
 13. Shadrach
 14. Ask For Janice
 15. B-Boy Bouillabaisse