×

Recensie

Jazz

03 februari 2022

BAM! Trio

One

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht door: MainCoon Records

One BAM! Trio Jazz 4 BAM! Trio – One Written in Music https://writteninmusic.com

“This Is Called Instant Groove”, met deze woorden opende King Curtis ooit zijn gelijknamig album uit 1969. Dit is ook precies wat het debuut van het Belgische BAM! Trio met je gemoedstoestand en je trommelvliezen doet. Het album One is ruim 40 minuten gedigitaliseerd zondagochtendgevoel van de beste soort. Gevoed door de zalige groove van het Hammond-orgel kan de excuus-jus d’orange plaatsmaken voor een heerlijk glaasje bubbels.

Het BAM! Trio is het resultaat van de ontmoeting tussen drie fantastische bevriende muzikanten: pianist Maxime Moyaerts, gitarist Bastien Jeunieaux en drummer Arnaud Cabay. Hoewel het slechts enkele jaren geleden is dat elkaar zij ontmoetten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, was het pas in 2017, dat Moyaerts Hammondorgel begon te bespelen. Het besluit om een trioproject te creëren stamt ook uit diezelfde periode. Dit zal Moyaerts c.s. geen windeieren leggen.

Het trio wordt al snel ingehuurd door de legendarische Sounds Jazz Club om daar maandelijks te spelen. Sowieso is Moyaerts, die ook met Philip Catherine heeft gespeeld, geen onbekende in de Belgische Jazz-scene en is hij inmiddels een veel gevraagde sessiemuzikant op zowel piano als op het bijna mythische orgel. Tevens is hij geestelijk vader van het jazzkwartet Four Of A Kind en actief met een trio dat zijn naam draagt.

Na het opnemen van een demo en een reeks optredens in verschillende clubs, bars en concertzalen besluit het trio om zich verder te ontwikkelen en uiteindelijk hun debuutalbum op te nemen. Op het podium wordt de alliantie tussen een hammondorgel, een gitaar en drums verder verkend. Het resultaat One is een eerbetoon aan de rijkdom van de jazz.

Van Icarus tot Les Abyssales is het genieten van de machtige Hammond maar evengoed van het meesterlijk accurate gitaarspel van Jeunieaux en de onderkoelde drums van Cabay. In Poker Sundae ontwaart zich een vleugje Why Can’t We Live Together, dat menig liefhebber kent van Timmy Thomas en recentelijk nog een vertolking kreeg op het laatste album van B3-specialist Dr. Lonnie Smith samen met Iggy Pop.

Groovy, swingend, en met het jazzhart op de juiste plaats neemt BAM! Trio de luisteraar mee, op de tonen van soulvolle betoverende door Hammond gestuwde klanken, naar een wereld waar je gedachteloos kunt mijmeren en genieten. Rustgevend, warm, kortom: BAM!  1. Icarus
  2. BJ Blues
  3. Distancing
  4. Jardin de Ephemeres
  5. Poker Sundae
  6. Rue de Savoie
  7. Swirl
  8. Why Not
  9. Les Abysssales