Recensie

17 januari 2013

Bach – Magnificat / Händel – Dixit

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: BR Klassik

Klassiek 4 Bach – Magnificat / Händel – Dixit Dominus Written in Music https://writteninmusic.com

Zowel het Magnificat van Johann Sebastian Bach als het Dixit Dominus van Georg Friedrich Händel zijn hoogtepunten uit de barok. Beide werken staan op de nieuwe CD uitgebracht door Bayerischen Rundfunk Klassik label. Het Chor des Bayerischen Rundfunks en Concerto Köln staan onder leiding van dirigent Peter Dijkstra en de solisten zijn Christina Landshamer (sopraan), Diana Haller (mezzo-sopraan), Maarten Engeltjes (contratenor), Maximilian Schmitt (tenor) en Konstantin Wolff (bas-bariton).

Zowel Händel als Bach is geboren in 1685. Händel is van 23 februari, Bach is geboren op 21 maart. Händel componeerde zijn Dixit Dominus in 1707, Bach schreef zijn Magnificat 16 jaar later in 1723. Het Dixit Dominus kan omschreven worden als een monumentaal Concerto Grosso; in deze compositie verwerkte Händel zijn recentelijk in Italië opgedane muzikale kennis. Het Magnificat is een lofzang op de woorden ‘Mijn ziel verheerlijkt de heer’, die Maria liet klinken bij haar bezoek aan haar nicht Elisabeth terwijl ze in verwachting was van Jezus Christus. Het Magnificat is het eerste grote werk van Bach.

Omtrent de muzikale waarde is ieder het wel eens; beide werken zijn van groot belang en nemen een prominente plaats in in het klassieke oeuvre. Maar hoe zit het met de uitvoering? De mix is prima en de balans tussen orkest, koor en solisten is uitstekend. De productie is ruimtelijk, waardoor de composities goed tot hun recht kunnen komen. Voor wat betreft het Dixit Dominus is het vooral de Aria van mezzo-sopraan Diana Haller die indruk maakt. Haar warme stem samen met de sobere instrumentatie zorgen voor een prachtig Virgam Potentiae Tuae. De daaropvolgende aria van sopraan Christina Landshamer is wat lichter van kleur, maar daarom niet minder mooi. Haar stem klinkt helder en zuiver en het zangstuk krijgt daardoor een luchtiger karakter. In het Dixit Dominus overheerst toch vooral het koor. Het Magnificat van Bach is in vergelijking met het werk van Händel qua orkestratie wisselender en hierdoor ook boeiender. Het zou kunnen dat dit te maken heeft met de voortschrijdende muzikale ontwikkeling binnen het genre, maar wellicht heeft Bach dit werk gewoon zo mooi en divers gecomponeerd. Na de opening van het koor volgen twee aria’s voor sopraan die erg mooi gezongen worden. Vooral de wat meer serene tweede aria wordt prachtig gezongen door Christina Landshamer. De aria voor bas Quia Fecit Mihi Magna wordt opvallend mooi gezongen door Konstantin Wolff. Over het algemeen zijn de zangprestaties van de solisten van een hoog nivo, het Chor des Bayerischen Rundfunks zingt de sterren van de hemel en dit alles wordt ondersteund door de topprestaties van het Concerto Köln onder leiding van dirigent Peter Dijkstra. Deze CD is een aanrader voor liefhebbers van barokke koorwerken.

Tracklisting Magnificat/Dixit Dominus:
Georg Friedrich Händel (1685-1759)
01 – 08. Dixit Dominus HWV 232
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
09 – 20. Magnificat BWV 243