×

Ásgeir

In The Silence

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: One Little Indian

In The Silence Ásgeir Alternative 4.5 Ásgeir – In The Silence Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een groot talent is de jonge, uit IJsland afkomstige Ásgeir en wat een geweldig debuut is In The Silence. Een van de allermooiste collectie songs en zonder twijfel het meest briljante debuut van dit jaar.

Reeds vorig jaar kwam in zijn thuisland het geheel in het IJslands gezongen debuut Dýrð í dauðaþögn van Ásgeir (Trausti Einarsson) uit en werd gelijk een ware sensatie. De meer dan pakkende melodieën, verpakt in behoorlijk geniale arrangementen, en de teksten van zijn grootvader bleken zoveel mensen aan te spreken dat het maar liefst het best verkochte album ooit in IJsland werd. De tegenwoordig in IJsland wonende John Grant, natuurlijk bekend van zijn formidabele albums Queen Of Denmark en Pale Green Ghosts, besluit Ásgeir te helpen en vertaalt de teksten naar het Engels waarna het album nu ook buiten IJsland uitgebracht wordt. Voor de opnamen helpt Grant Asgeir door op de eerste single van het album, King And Cross, de duovocalen te zingen.

In The Silence laat een groot talent horen wiens muziek absoluut niet als van een debutant klinkt. Zijn muziek kun je een mix van nieuwe folk en electronic noemen maar is zoveel rijker dan die omschrijving aangeeft. De slim gelaagde arrangementen waarin de songs zijn gebed knisperen en gloeien. Zijn wonderbaarlijk mooie falsetstem (zo mooi als die van Justin Vernon (Bon Iver)) doet de fascinerende extra emotionele truc. De songs zijn daarnaast zo prachtig van structuur dat je, je er nog meer over verbaast dat Ásgeir bij de opnamen van dit album nog maar 19 jaar was. Juist in songs als albumopener Higher, het van een wel zeer aanstekelijk gitaarloopje voorziene Summer Guest, het soulfulle en briljante King And Cross, het knap opgebouwde Going Home of de sobere, geniale albumafsluiter In That Day hoor je een groot talent dat al gelijk op zijn debuut tot grootse, volgroeide, hoogten komt.

In alle songs op In The Silence zit een mooie balans in sfeer en ruimte. Zijn, in een mooie galm gevangen, stem, vaak van een fraaie schaduwstem voorzien, krijgt een heldere spaarzame begeleiding. De akoestische gitaar of piano is vaak de basis waaruit die slim gearrangeerde extra instrumentatie zich ontwikkelt. Als songs meer volume krijgen (zoals het titelnummer, Torrent of In Harmony) zijn het juist roffelende drums, (in Torrent ook nog eens mooi dik galmende gitaren) en blazers die de songs naar groter hoogten tillen.

Ásgier’s debuutalbum In The Silence is een meesterwerk en absoluut een van de allerbeste albums van 2013.  1. Higher
  2. In The Silence
  3. Summer Guest
  4. King And Cross
  5. Was There Nothing?
  6. Torrent
  7. Going Home
  8. Head In The Snow
  9. In Harmony
  10. On That Day