×

Recensie

Rock

11 februari 2015

Arcane

Known/Learned

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Sensory Records

Known/Learned Arcane Rock 3.5 Arcane – Known/Learned Written in Music https://writteninmusic.com

Arcane is een succesvolle progband uit Australië. Ze hebben zich genesteld in het gebied tussen progmetal en progrock en weten vanuit daar een aantrekkelijk internationaal geluid neer te zetten. Vijf mannen met inmiddels een derde album op hun naam: Known/Learned.

Arcane’s debuutalbum Ashes was veelbelovend, hun tweede album Chronicles of The Waking Dream een zeer sterke opvolger en het derde album Known/Learned komt deze week uit: een dubbelaar die volledig tot stand is gekomen d.m.v. crowdfunding. In slechts drie dagen tijd werd het benodigde bedrag van 10.000 dollar bij elkaar gebracht door voornamelijk fans en collega-muzikanten. Dit geeft wel aan hoe populair de band momenteel is in Australië.

Known/Learned is een conceptalbum dat bestaat uit twee delen. Known is de stevige binnenkomer met duidelijke metal-invloeden, een mooie gelaagdheid en geweldige elektrische en akoestische gitaarrifs. Een sterk eerste deel waarop heel veel gebeurt. Je hoort grootse, lange tracks met een sterke verdeling van de afzonderlijke partijen. Alles is goed in balans.

Learned is de softe, ingetogen, dromerige tegenhanger, doordrenkt van emotie en met een haast ongrijpbare intrinsieke kracht. Dit tweede deel laat zich luisteren als een akoestisch album, maar is dat toch niet echt. Vergis je niet, Learned doet niet onder voor zijn wederhelft, maar is op een totaal andere manier sterk. De rode draad die zich door Known/Learned kronkelt, zijn de melodieën en de teksten die het verhaal vertellen van een vader en dochter, hun verlies, hun liefde en de reis die zij moeten afleggen. Dramatiek tot kunst verheven.

Zanger Grey heeft binnen Arcane een allesbepalende rol. Deze man heeft dan ook een geweldige stem vol emotie en schuwt niet zijn soms ietwat dominante zangkwaliteiten rijkelijk ten toon te spreiden. Misschien moet hij af en toe wat meer ruimte geven aan de instrumenten om op die manier de dynamiek, balans tegemoet te komen en daarmee de luisteraar net dat beetje extra ademruimte te gunnen.

Known/Learned heeft een speelduur van meer dan twee uur (!) en dat is erg lang. Geen korte nummers dus en soms zijn ze zelfs wat langdradig. Het is ook bijna niet mogelijk om zo lang je boog gespannen en de aandacht vast te houden. De twee delen horen bij elkaar, zijn zo bedoeld, maar toch zou je ze ook prima als losse albums kunnen waarderen. Ik vraag me zelfs af of een compacter, op zichzelf staand album niet sterker en afwisselender was geweest.

Het album als geheel is tot in de puntjes verzorgd; artwork, productie, het klopt allemaal. Arcane brengt hun beste album tot nu toe uit en staat daarmee definitief op de progwereldkaart. Een aanrader voor liefhebbers van Anathema, A Perfect Circle en Dream Theater.

Known:

 1. Promise [Part 2]
 2. Unturning
 3. Instinct
 4. Womb (In Memoriam)
 5. Selfsame
 6. Holding Atropos
 7. Keeping Stone: Sound On Fire
 8. Learned

Learned:

 1. Hunter, Heart & Home
 2. Little Burden
 3. Impatience And Slow Poison
 4. Known
 5. Nightingale’s Weave
 6. Eyes For The Change
 7. Keeping Stone: Water Awake
 8. Promise [Part 1] 1. Promise [Part 2]
 2. Unturning
 3. Instinct
 4. Womb (In Memoriam)
 5. Selfsame
 6. Holding Atropos
 7. Keeping Stone: Sound On Fire
 8. Learned