×

Recensie

Klassiek

06 juni 2012

Anton Bruckner

Symfonie Nr. 9

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: EMI classics

Symfonie Nr. 9 Klassiek 4 Anton Bruckner – Symfonie Nr. 9 Written in Music https://writteninmusic.com

Anton Bruckner werkte aan zijn negende symfonie toen hij in 1896 overleed. Drie van de vier delen waren zo goed als klaar en zelfs het laatste deel bleek zich al in een gevorderd stadium te bevinden. Via musicoforensisch en philologisch onderzoek is een team van musicologen er na twintig jaar werk in geslaagd om aan de hand van het voorhanden zijnde materiaal de finale van de negende symfonie te completeren. Deze versie is dit jaar uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Sir Simon Rattle en opgenomen en uitgebracht door EMI Classics.

Het eerste deel van de symfonie “Feierlich, misterioso” bevat een groot aantal motieven die in variaties herhaald worden. Dit gedeelte is erg bewogen en door de herhaling zijn er veel aanknopingspunten van herkenning. Het tweede deel is een Scherzo “Bewegt, lebhaft”; het heeft een levendig en bombastisch karakter en opent met een marstempo. Het derde deel is het Adagio “Langsam, feierlich” en heeft prachtig vloeiende melodielijnen. De Finale is gekarakteriseerd als “Misterioso. Nicht schnell”. Het is een monumentaal gedeelte met een muzikale structuur als een kathedraal. Het commentaar van Sir Simon Rattle: “Everything that is strange about this finale is 100% Bruckner and one can see the terror and the fear and the passion which he was going through in his life at that time.”

De uitvoering van dit symfonisch werk is magnifiek. Met een toporkest als de Berliner Philharmoniker en met een topdirigent als Sir Simon Rattle kan deze opname natuurlijk niet stuk. Met een enorme gedrevenheid en overgave wordt de muziek van deze Oostenrijkse componist prachtig uitgevoerd. Het geluid van de opname is vrijwel perfect. Dit is een unieke CD om de eenvoudige reden dat dit de eerste volledige uitvoering van een niet afgerond werk is en de lat ligt nu al zo ontzettend hoog.

Een niet afgerond werk neemt altijd een speciale plaats in in het oeuvre van een kunstenaar; Das Kapital van Karl Marx, Napoleon van Stanley Kubrick, Die Kunst der Fuge van J.S. Bach. In de symfonische muziek is Bruckner 9 vergezeld door onder andere Schubert 8 en Mahler 10. Deze laatste is door Deryck Cooke afgerond en wederom met medewerking van Sir Simon Rattle via EMI uitgebracht. Beluisteraars van klassieke muziek in het algemeen en fans van de muziek van Bruckner in het bijzonder zijn gewend aan een driedelige negende symfonie. Deze nieuwe versie zal de luisteraar misschien wat verontrusten, maar eenmaal gewend is het een magnifieke afronding van een magistraal oeuvre.

Tracklisting Symfonie Nr. 9:

  1. Feierlich, Misterioso
  2. Scherzo: Bewegt, Lebhaft – Trio: Schnell
  3. Adagio. Langsam, Feierlich
  4. Finale. (Misterioso. Nicht Schnell)