×

Recensie

Alternative

19 april 2018

And Also The Trees

Untangled

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Gentlemen Recordings

Untangled And Also The Trees Alternative 4 And Also The Trees – Untangled Written in Music https://writteninmusic.com

De verfijnde, donker romantische muziek van And Also The Trees heeft het grotere publiek nooit weten te bereiken. Generatiegenoten en goede bekenden van de band The Cure deden het wat dat betreft beter. And Also The Trees moest het doen met bijval in vooral Frankrijk, Duitsland en Japan en waardering in kleine kring in andere landen. Een gestage stroom aan mooie albums en vele optredens (ook in Nederland) konden daar helaas niet veel verandering in brengen.

Laten we hopen dat de onlangs verschenen verzamelaar Untangled in ieder geval weer nieuwe fans oplevert. Het album bestrijkt de jaren dat de band uit de Britse Midlands albums uitbracht: 1984-2016, alhoewel de single So This Is Silence al in 1982 op een cassette-mini-album verscheen. Het zware postpunkgeluid van die song was destijds gemeengoed in alternatieve kringen en laat de invloed van The Cure goed horen.

Wat opvalt is dat And Also The Trees behoudens de eerste jaren qua geluid een volstrekt eigen koers heeft gevaren. De donkere, atmosferische en soms gotisch aandoende muziek van de band had vaak een opvallend authentiek, landelijk karakter en leek wars van trends. Dat maakt Untangled des te coherenter en tijdlozer.

Hoewel And Also The Trees in Nederland dus nooit op een forse aanhang kon rekenen, is de band natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Vooral de albums Virus Meadow (1986), Farewell To The Shade (1989) en (Listen For) The Rag And Bone Man (2007) werden zeker opgepikt. En terecht. De doorleefde titeltrack van eerstgenoemde is nog steeds boeiend. Prince Rupert, uit 1989, is wat gedateerder maar zijn krachtige mix van orkestrale keyboards en prominente baslijnen is indrukwekkend. De dramatische tekst voert terug naar de Engelse Burgeroorlog. The Beautiful Silence laat horen dat de band anno 2007 nog steeds sierlijk kon klinken. Niet vaak klonk ‘la la la’ zo elegant.

Opvallend zijn Brother Fear (1996), met scherpe gitaren en een bijna techno-achtig karakter en Paradiso, uit datzelfde jaar en eveneens strak en verfijnd. Hier liet de band zich duidelijk inspireren door elektronische muziek. Andere memorabele songs zijn Shantell, de even indringende als toegankelijke single uit 1983, en het wonderschone en majestueuze Suffering Of The Stream (1988), een track waarop And Also The Trees het geluid van Cocteau Twins van extra gewicht leek te voorzien. Het resultaat: een kathedraal van een song. Your Guess, van enkele jaren geleden is een exemplarische track: plechtig en gedragen, met Simon Huw Jones in een glansrol, als een auteur die voorleest uit eigen werk en een zwaar aangezet, Spaans getint, slot.

Hitjes heeft And Also The Trees nooit geproduceerd. De meeste songs zijn hoorbaar niet geschreven voor de clubs of de radio. Alhoewel… de band zou in de avond- of nachtprogrammering van de betere radiostations absoluut niet misstaan. Dit overzicht is hoe dan ook een mooie instap voor eenieder die nog niet bekend is met de band. En voor de meer ingewijden kan Untangled een beslissende stap richting nog onbekende albums zijn. Want er zullen er niet veel zijn die alle releases van deze ondergewaardeerde band al in huis hebben. 1. The Untangled Man
 2. The Beautiful Silence
 3. Brother Fear
 4. The Street Organ
 5. Suffering Of The Stream
 6. Virus Meadow
 7. Shantell
 8. Your Guess
 9. Paradiso
 10. Prince Rupert
 11. So This Is Silence
 12. The Sleepers
 13. Rive Droite
 14. Dialogue
 15. Whisky Bride
 16. Gone... Like The Swallows
 17. Jacob Fleet