Amplifier
Mystoria
Ten tijde van het machtige werd er door de mannen van Amplifier al gesproken over Mystoria. Het werd niet het album dat The Octopus vergezelde, het werd ook niet de opvolger. Dat werd het buitengewoon sfeervolle en, voor Amplifier begrippen, ingetogen Echo Street. Mystoria zou zoveel kunnen zijn. Werd het weer episch en bombastisch en kende het weggetjes, paadjes en zijpaadjes die we niet eerder gehoord hadden of werd de sfeervolle weg van Echo Street nog verder doorgetrokken?
Het antwoord is er nu de langspeler alweer even uit is. Sel Balamir, zanger en gitarist noemde het een album waarmee de band gewoon wilde rocken. Zeg maar hun Van Halen II. Geen gezeur, inpluggen en spelen. In plaats van de rode loper uit te rollen, pakt Amplifier uit met Magic Carpet en geeft daarmee van meet af aan dat met dat willen rocken geen woord teveel is gezegd. Het nummer is stevig, pakt je meteen met zijn riff en doet tegelijkertijd denken aan de energie van Rush in hun jonge jaren gecombineerd met de techniek die de mannen heden ten dage aan de dag leggen.
Uiterst logisch klinkt de overgang naar Black Rainbow alsof de twee nummers geboren zijn uit een en dezelfde jam. Alex ‘Magnum’ Redhead stuwt de muziek met zijn bas voort als Geddy Lee in zijn beste jaren. Compact en nergens teveel neemt Black Rainbow je met het heerlijke wah wah geluid mee het universum van Amplifier in. Een rustpunt in Oosterse sferen en de trein dendert al ras weer door met een heerlijke solo zoals Alex Lifeson die pleegde te spelen in de jonge jaren van Rush of Brian Robertson bij Thin Lizzy.
Named after Rocky klinkt in de opening heel even naar Manowar om gelukkig snel de typische Amplfiersound te krijgen: stevig, muzikale wendingen en steeds voortstuwend, muzikale oases opsnorrend terwijl het nummer verder gaat. Neem de tijd om even naar de clip te kijken, die vind je hier: . De clip geeft een goed beeld van wat Amplifier voor ogen had: rocken en lol hebben. Mooi om hier de wat folky zanglijnen gecombineerd te horen met stevig gitaar- en baswerk.
Cat’s Cradle is misschien wel het meest toegankelijke nummer op het album. Dat verwacht je als je de openende bijna dreinende gitaar hoort, niet. Maar als je het skadeuntje hoort, vraag je je af of je wel echt naar Amplifier luistert, maar de stem van Sel is onmiskenbaar herkenbaar als de zijne. Een lekker nummer dat zowat kan gelden als een wat uptempo rustpunt op het album, als zoiets al zou bestaan. Een erg leuk en zonnig intermezzo. Bride ademt een lichte King’s X sfeer en past goed tussen zijn wat meer poppy voorganger en de licht psychedelische song die er na komt.
Open Upkoppelt het logge basloopje aan een open Floydachtige gitaarsound tot de Oosterse klanken van het refrein loodzwaar de aandacht vragen. Typisch Amplifier kun je wel zeggen. Het album is compact, dat is zeker, maar dat wil niet zeggen dat Amplifier er niet weer een album van gemaakt heeft dat het vraagt om ontdekt te worden. Het is een album dat van voor tot achter rockt, maar dan nog, ook als Amplifier rockt, blijft er genoeg te ontdekken. Het album kent tien songs in de officiële versie. De twee extra tracks (Meld (Summer Of Love) en Darth Vader die in het mediabook zijn opgenomen klinken zo natuurlijk in het album geplaatst alsof ze er wel echt bij horen. Het zou niet verbazen, de voorliefde voor aparte humor van de mannen kennende (lees de nieuwsbrieven van de hand van Sel maar eens na) dat dat ook in feite de bedoeling was geweest.
Een eindoordeel over Mystoria? Houd je van rockmuziek die nooit zijn progressieve wortels verstopt maar ze tegelijkertijd niet botviert in breed uitwaaierende toetsenpartijen of muzikale wendingen omwille van de wendingen? Kunnen je speakers het aan als je je versterker op 11 zet zoals de mannen bij de opnames gedaan hebben en schud je graag je wilde haren nog een keer los? Dan is dit album er voor jou. Plug je luchtgitaar of je echte gitaar maar in en raggen maar. Muy bien, dit Mystoria.