×

Allysha Joy

Acadie : Raw

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Acadie : Raw Allysha Joy Soul / Hiphop 4 Allysha Joy – Acadie : Raw Written in Music https://writteninmusic.com

Tjonge, dat is me even een soultalent dat daar vanuit Australië binnenkomt zeg. Mooi dat Gondwana Records Acadie van Allysha Joy opgepakt heeft en de wereld daar mee bekend maakt. Joy is een ongepolijste parel.

Joy is afkomstig uit de spannende 30/70 scene die vanuit Melbourne de wereld aan het veroveren is. Met het vertrouwen van het werken binnen die groep begon zangeres, toetsenist, schrijver en poëet Joy eigen werk te maken. Optreden deed ze op eigen kracht achter de Fender Rhodes of met haar eigen klein compacte band met drums en bas.

Joy is een soulartieste die haar met hiphop en r&b geïnjecteerde soul met een fijne dwarse rand, waar al die Australische artiesten patent op lijken te hebben, voor het voetlicht brengt. Met het eigenzinnige Acadie, in muzikaal opzicht broeierig en spannend en tekstueel persoonlijk en diep, maakt ze nadrukkelijk haar statement (‘Before the seas do rise/I swear I’ll make a change/You are worthy of peace’).

Acadie is zo’n debuutalbum waarop alles lijkt te kloppen. Het enige wat je zou kunnen opmerken als negatief is dat het album vrij kort is. Maar dat kun je net zo gemakkelijk interpreteren als een plus omdat elke compositie in de andere overvloeit en de coherentie van het album zo klopt. Zonder specifieke songs eruit te lichten, luister toch eens naar die zo perfect kloppende instrumentatie. En die sfeer die het album zo kenmerkt.

Acadie is een album dat het meest tot z’n recht komt in beluistering in z’n geheel. Juist in die laatste songs komt dan de volle apotheose van wat je daarvoor hebt gehoord met het meesterlijke Swallow Me en de prachtige albumafsluiter Enate (‘So don’t you dare clip her wings/This omen I will hold’) als hoogtepunten. Twee tracks die je gelijk na het aflopen van het album naar je speler doen lopen om het hele album nog een keer achter elkaar te draaien en het moment te zoeken waar die geweldige vibe ineens boven komt draaien. Heel vreemd dat die dan steeds vroeger op de plaat lijkt te beginnen.

Acadie is zonder twijfel een van de allerbeste soulalbums van het jaar. Een album ook om heel verliefd op te worden. En Allysha Joy een waanzinnig groot talent om heel erg rekening mee te gaan houden.  1. FNFL
  2. Selfish
  3. Honesty
  4. Know Your Power
  5. Desire
  6. Akala
  7. Doom
  8. Eagle
  9. Swallow Me
  10. Enate