×

Recensie

Pop

27 mei 2019

Alice Merton

Mint

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Paper Plane

Mint Alice Merton Pop 3 Alice Merton – Mint Written in Music https://writteninmusic.com

Beste lieve Alice Merton, wat vervelend dat je niet jaren eerder geboren bent, dan had je zeker jouw toptijd in de vrouwvriendelijke jaren 90. Daar stralen de zelfverzekerde vrouwen nog heuse girlpower uit, en is het nog niet genoodzaakt om je gelijk in een juridische procedure te behalen. Het # Me Too gebeuren maakt vrouwen weer kwetsbaar, terwijl ze jaren geleden nog strijdbaar de Top 40 domineren, en als een wraakzuchtige Alanis Morrisette haar ex bijna bijtend toezingt. Tegenwoordig sta je als brutaal zangeresje direct al met 1-0 achter. Probeer hier maar een gelijkspel uit te halen, of zelfs nog in deze harde mannenmaatschappij te winnen. Deze wereldreiziger woont op jeugdige leeftijd al in verschillende landen, maar heeft al een hele tijd het Duitse Frankfurt als vaste verblijfsplaats. Mint is de geboorte van de eersteling van Alice Merton.

Mint staat voor frisheid, en is hierdoor ook een toepasselijke benaming voor het dansbare debuut van deze aangename hedendaagse soulzangeres die met een groot stembereik gezegend is. Toch zit het allemaal net te veel aan de veilige talentenjachten kant. Een inwisselbare begeleidingsband voegt rock en funky beats aan het swingende geluid toe, maar van een eigen identiteit is op deze radiovriendelijke plaat geen sprake. Het luistert allemaal lekker weg, en er zitten genoeg potentiele hitsuccessen tussen. Het is stilletjes hopen dat het grote publiek meer No Roots achtige songs oppakken. Ondanks dat Alice Merton echt wel een goede vocalist is, mis ik een flinke dosis aan overredingskracht. Het springt alle kanten op, en ze kan zich net zo gemakkelijk als een would be punkmeisje presenteren om vervolgens in de rol van een jong mainstream huisvrouwtje te kruipen. Dat dit een geslaagd commercieel product is, kan je verder niet ontkennen.

Het eenvoudig advies is; laat je niet door anderen kneden, wordt flink bedrogen, verwerk je verdriet met een flinke borrel, en zing, schreeuw desnoods de shit van je af. Want deze mooie stem heeft het in zich om alle kwaadheid naar buiten te gooien. Moet je Mint dan simpelweg worden als een slecht album betitelen? Nee, natuurlijk niet. Er zijn genoeg spaarzame momenten waarop ze alles probeert los te laten, en wel heel dicht bij zichzelf staat. Het prachtige gedurfde I Don’t Hold a Grudge steekt op grote hoogte boven de rest uit. Door die emoties op te zoeken, en deze ook binnen te laten, wint ze aan overtuigingskracht. Ook het daarop aansluitende Honeymoon Heartbreak maakt ondanks de kleine onzuiverheden en het sentimentele koorgedeelte genoeg los. Hierdoor wordt ze niet afgeschreven, maar roept de naam ook in de toekomst de nodige nieuwsgierigheid op. 1. Learn To Live
 2. 2 Kids
 3. No Roots
 4. Funny Business
 5. Homesick
 6. Lash Out
 7. Speak Your Mind
 8. I Don't Hold A Grudge
 9. Honeymoon Heartbreak
 10. Trouble In Paradise
 11. Why So Serious