×

Recensie

Jazz

26 april 2021

Alfa Mist

Brings Back

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

Brings Back Alfa Mist Jazz 4 Alfa Mist – Brings Back Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Londen jazzscene zich blijft uitspreken met fijne albums, daarmee bijna ongemerkt de jazz een fijne frisse coolness blijft geven, blijkt ook weer uit Brings Back, het derde album van toetsenman Alfa Mist.

Toen de jazzgolf aan jonge super getalenteerde muzikanten uit Oost-Londen zo’n 4 jaar geleden flink op gang kwam was daar ineens het debuutalbum Antiphon van Alfa Mist. Een erg sterk jazzalbum dat steeds weer opnieuw opgeperst in de duizenden stuks, zelfs in zijn thuisstad Londen in elke belangrijke winkel, reeds uitverkocht leek te zijn als ie weer beschikbaar werd. Het gigantische succes van het vinyl, dat binnen de jonge Britse jazzscene toen al optimaal floreerde, betekende vervolgens uitverkochte zalen die alleen maar groter en groter werden.

Opvolgplaat Structuralism betekende twee jaar later, nog steeds midden in de succesvolle slipstream van het debuut, alleen maar meer publiek dat nu concerten met nog meer goede songs kon bijwonen. De coole mix van souljazz, spiritual jazz, soul, hiphop dan weer in lome swingsferen, dan weer haast filmisch opgetrokken, maakte Alfa Mist ook live een household name.

Toetsenman/componist Alfa Mist (de wat gemakkelijker uit te spreken achternaam dan zijn echte, Sekitoleko) is dan ook een groots talent dat volledig zijn eigen weg gaat. En zijn muziek wordt, getuige zijn nieuwe album, alleen maar muzikaal rijker. Hoewel in zijn jeugd vooral gefocust op hiphop en grime absorbeerde hij al snel de rijke jazzgeschiedenis en pakte deze volop over in zijn eigen composities.

Brings Back laat zijn muzikale rijping mooi horen. Sociaal bewust was hij reeds vanaf zijn debuut en ook nu sijpelt die met spoken words en raps strak door zijn composities heen. Want waar Alfa Mist een groots talent voor heeft is over lome hiphop beats een naar spiritual jazz gelijke sfeer opzetten. Luister naar het magnifieke Mind The Gap en je snapt wat ik bedoel.

De durf om nieuwe muzikale stappen te zetten brengt op Brings Back het beste is Alfa Mist boven. Gelijk met de vrije openingstrack Teki komt en wonderlijk gelaagde compositie tot volle wasdom. De arrangementen klinken nog rijker dan op zijn vorige albums en zijn band, met daarin onder meer oudgedienden bassist Kaya Thomas-Dyke, drummer Jamie Houghton en gitarist Jamie Leening, klinkt al net zo uitstekend.

Over de toch al zo fijne Hammond klanken van Mist ontspinnen zich negen composities die zowel avontuur als muzikale vrijheid herbergen als dat ze toegankelijk zijn, vooral als je bedenkt hoe deze tracks live zullen klinken. Met fraai daaroverheen voorgedragen teksten van Hilary Thomas die verhalen over de harde realiteit van levens starten in een nieuw land.

Brings Back heeft alles in zich wat de Britse jazz al jaren zo ongelooflijk interessant maakt. Muziek die in een mix aan stijlen vanuit de jazz nieuwe spannende wegen zoekt en zowel groovy als meeslepend klinkt. Zo wordt de vrije albumopener Teki gevolgd door een door strijkers verrijkte en door Kaya Thomas-Dyke prachtig gezongen souljazzballade People en het wel heel cool, en lekker loom groovende en door Lex Amor van raps voorziene, Mind The Gap.

Een drietal composities/songs die een fraaie toon zet voor de rest van het album waarop composities als het door fascinerende ritmes en een heerlijk blazersarrangementen gedragen Run Outs, het wel heel sterke Last Card (Bumper Cars), het van een wel heel fraai blazersarrangement voorziene Coasting, het verrassende alleen door strijkers gespeelde Once A Year, Attune met een net als in de openingstrack gloriërende Leening, en het wel heel fijne Organic Rust gelijk weer in het hoofd blijven hangen.

Brings Back brengt de euforie die met Antiphon startte weer helemaal terug. Het album vol muziek die de groei van een muzikant/songschrijver en zijn band optimaal laat horen. Een album ook dat laat horen dat het talent Alfa Mist nu een gevestigde muzikant is geworden waarvan naar elk album met veel enthousiasme vooruit mag worden gekeken.

PS. Alfa Mist pakte de release van zijn nieuwe album op om samen met zijn band in de studio live ‘concert’ opnamen te maken.  1. Teki
  2. People (met Kaya Thomas-Dyke)
  3. Mind The Gap (met Lex Amor)
  4. Run Outs
  5. Last Card (Bumper Cars)
  6. Coasting
  7. Attune
  8. Once A Year
  9. Organic Rust