×

Recensie

Jazz

21 april 2023

Alfa Mist

Variables

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

Variables Alfa Mist Jazz 4.5 Alfa Mist – Variables Written in Music https://writteninmusic.com

Het is hard gegaan met Alfa Mist. Sinds zijn geweldig succesvolle debuutalbum Antiphon in 2017 zijn we met Variables alweer toe aan het vierde album onder zijn eigen (band)naam. Ondertussen speelde hij niet alleen elke belangrijke zaal in de wereld met zijn band plat en groeide zijn aanhang gestaag maar produceerde hij nog voor bevriende muzikanten als Loyle Carner en remixte hij tracks van de IJslandse componist Olafur Arnalds.

De presentatie van Variables vond enige weken geleden in Amsterdam plaats waar het volledige album gedraaid werd, vergezeld door, door AI geconstrueerde beelden geïnspireerd op de hoes van de nieuwe plaat gemaakt door bandlid Kaya Thomas-Dyke, de artieste/muzikante die ook alle voorgaande hoezen al maakte. Het was een zeer plezierige ervaring om je op die manier in zijn nieuwe tracks onder te dompelen.

Variables is, zonder twijfel, het meest ambitieuze album dat Alfa Mist tot op heden heeft gemaakt. Met de wel heel dikke, heerlijk gedreven albumopener Foreword wordt de aftrap gegeven met een drijvende beat en dito blazers. Old skool jazz die door de keyboardklanken van Alfa Mist zelf die zo herkenbare warme gloed meekrijgt.

De lome hiphopbeats en de rappe raps van Borderline en het door bassiste Kaye Thomas-Dyke soulful gezongen Aged Eyes sluiten daar wonderwel op aan. Prachtig hoe de akoestische gitaar over de beats en baslijnen de sfeer met strijkers verrijkt ziet. De gitaar duikt ook rijk op in de schets Cycles, door trompet versterkt, waarna het langgerekte The Gist zo’n vintage Alfa Mist verdwijntrack is. Zo’n track die drijft op fijne solo’s van de muzikanten in zijn band over het warme toetsenspel van Alfa Mist zelf.

Genda (Go Away) is dan weer de met heerlijk Afrikaans gitaarwerk bewerkte track die als voorbode geldt voor het ijzersterke, lekker gedreven, door de Zuid-Afrikaanse zanger Bongeziwe Mabandla gezongen track Apho. Met de titeltrack stijgen we daarna de lucht in met een wederom excellerende gitarist Jamie Leeming. Wat een ongemeen fijne gitarist is dat die zich het gehele album mag laten gelden.

Om de fijne diversiteit van het album nogmaals te vieren is daar dan ook nog 4th Feb (Stay Awake), zo’n zalig lome op hiphop leunende en fraaie raps verrijkte naar DJ Shadow neigende track die maar weer eens aangeeft waarom die jazzscene uit Londen zo terecht zo groot geworden is de afgelopen jaren. Knappe ommedraai met strijkers zo aan het einde van de song ook.

Met het straffe drumwerk van Jas Kayser als basis ontwikkeld afsluittrack BC zich als de onbetwiste reactie op albumopener Foreword. En wat een gedreven en fijne compositie is dat ook weer. Met wederom Leeming in een geweldige hoofdrol. Zo’n compositie die eindeloos kan doorgaan en waar je je straks live volledig in kan onderdompelen. (….nu al heel veel zin in!).

Variables is de meest ambitieuze maar ook het meest gedreven en geslaagde album van Alfa Mist tot nu toe. Mooi om hem met zijn band door te horen groeien. Waar zijn optredens nog wel eens een wat loom karakter hebben (teveel dope gerookt waarschijnlijk) is het juist die drive die Variables zo aanstekelijk en goed maakt.  1. Foreword
  2. Borderline
  3. Aged Eyes (met Kaya Thomas-Dyke)
  4. Cycles
  5. The Gist
  6. Genda (Go Away)
  7. Apho (met Bongeziwe Mabandla)
  8. Variables
  9. 4th Feb (Stay Awake)
  10. BC