×

Recensie

Jazz

16 december 2020

Ainon

Drought

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We jazz

Drought Ainon Jazz 4 Ainon – Drought Written in Music https://writteninmusic.com

Het in Helsinki residerende platenlabel We Jazz verrast immer met hun albums. Zo ook met Ainon, een nieuw gezelschap samengesteld door cellist/componist Aino Juutilainen waarbij het samenbrengen van jazz, avant-garde en klassiek tot intrigerende nieuwe muzikale hoogten stijgt.

Juutilainen heeft met Satu-Maija Aalto (viool/viola), Suvi Linnovaara (saxofoon/ klarinet/fluit) en Joonas Leppänen (drums) een fijn kwartet muzikanten bij elkaar die elk vanuit hun eigen hoek (Leppänen speelt onder meer ook in het avontuurlijk jazzgezelschap Alder Ego, Linnovaara had zowel een klassieke als jazzopleiding) op hun debuutalbum Drought nieuwe muzikale wegen vinden.

Het is de combinatie van juist die muzikanten en de openheid van hun muzikale gevoel die hun gezamenlijke werk zo boeiend maakt. Juutilainen schreef en selecteerde tien composities uit de opnamen, waaronder één van Leppänen en één gezamenlijk geschreven compositie, die ze vastlegden die het volle potentieel van de samenwerking laat horen.

De composities trekken van ambient naar spiritual jazz en van nieuw klassiek naar vrije improvisatie. De vrije manier van spelen en de ruimte die de composities geven om volop de diepte in te duiken wordt door de vier muzikanten met graagte opgezocht waardoor Drought een weerbarstig werkstuk is geworden.

Muzikaal uitdagend, in sfeer heen en weer stuiterend, emotioneel, onvoorspelbaar en intrigerend zijn de worden die door je hoofd schieten als je Drought voor het eerst opzet. Schurend ook. Maar zet het album nog een keer op en je ontdekt de pracht van samenspelen en het optimaal zoeken van muzikale vrijheid.

Echt elk instrument krijgt binnen de composities de ruimte om zich prominent te laten horen en er wordt in elke compositie, niet alleen een spannende melodische lijn gevolgd, maar tevens gezocht naar mogelijkheden om het instrument niet alleen de standaard sound mee te geven maar ook extra klankkleuren uit het instrument toe te voegen.

Gevat in mooi artwork van de Finse Maija Lassila is Drought een fijne ontdekplaat door geweldige muzikanten gespeeld. Intrigerende nieuwe muziek die zo avontuurlijk en ongepolijst en puur is dat het eerst wat onwennig kan overkomen voordat het uiteindelijk fascinerend binnenkomt.

Kant A:

 1. Kruununhaka
 2. Anaesthesia
 3. Drought
 4. Spell I
 5. The Bird Does Not Fly

Kant B:

 1. Obscure Dreams
 2. Spell II
 3. Grannies & Seagulls
 4. Shon Berg
 5. O
 6. Time Transformed