×

Recensie

Metal

24 november 2012

Aeon

Aeon's Black

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Metal Blade Records

Aeon's Black Aeon Metal 4 Aeon – Aeon’s Black Written in Music https://writteninmusic.com

Aeon is een Zweedse death metalband die is opgericht in 1999 en bestaat uit zanger Tommy Dahlström, de gitaristen Sebastian Nilsson en Daniel Dlimi, bassist Marcus Edvardsson en drummer Arttu Malkki. Voor een Zweedse death metalband klinkt Aeon erg Amerikaans; de band zegt onder invloed te staan van het vroege werk van Deicide en Morbid Angel. Hiermee lijken ze zich bewust af te keren van meer traditionelere stijl van Zweedse death metalbands als Grave en Entombed. Aeon heeft drie albums uitgebracht waarop ze razendsnelle brute death metal spelen. Recentelijk is hun vierde album Aeon’s Black verschenen via Metal Blade Records. Hierop is te horen dat ze ook intens zijn als het tempo wat omlaag geschroefd wordt. Deze verandering in de snelheid van de nummers komt dit album ten goede; de muziek lijkt er enkel zwaarder op te worden.

Hoewel Aeon’s Black met het snelle Still They Pray opent, wordt bij het tweede nummer meteen duidelijk dat de band een nieuwe richting ingeslagen is. The Glowing Hate is een snoeiharde song, maar het tempo ligt beduidend lager. De bass drums zijn nog snel, wat in combinatie met het slepende tempo op de gitaren alleen maar bijdraagt aan de kwaliteit van het nummer. De invloed van Morbid Angel is in dit nummer niet te missen! De leuke instrumentele intermezzi zorgen voor verademing en een donkere atmosfeer. De keiharde death metal van Aeon knalt er daardoor des te heftiger in met een song als I Wish You Death.

Het is erg fijn dat de songs niet al te lang duren. Zo kunnen ze niet verzanden in oeverloze riffs en behouden ze het karakter van een krachtig statement. Maar met vijftien songs bereikt de CD toch gemakkelijk de vijftig minuten. De tempowisselingen slaan je om de oren en de riffs zijn lekker heftig. Vooral de drums spelen een belangrijke rol, maar dat komt natuurlijk doordat de muziek vooral ritme-gedreven is. Door de dynamiek van de songs lijkt het alsof het album veel korter is. Aeon’s Black klinkt verfrissend en heeft toch duidelijk zijn oorsprong in de Amerikaanse death metal. Toch klinkt de muziek anders; dat zal de Europese kant van de muzikanten wel zijn.

Tracklisting Aeon’s Black:

 1. Still They Pray
 2. The Glowing Hate
 3. The Voice Of The Accuser
 4. I Wish You Death
 5. Garden Of Sin
 6. Neptune The Mystic
 7. Nothing Left To Destroy
 8. Passage To Hell
 9. Aeons Black
 10. Dead Means Dead
 11. Sacrificed
 12. Aftermath
 13. Blessed By The Priest
 14. Maze Of The Damned
 15. Die By My Hands


 1. Still They Pray
 2. The Glowing Hate
 3. The Voice of the Accuser
 4. I Wish You Death
 5. Garden of Sin
 6. Neptune the Mystic
 7. Nothing Left to Destroy
 8. Passage to Hell
 9. Aeons Black
 10. Dead Means Dead
 11. Sacrificed
 12. Aftermaths
 13. Blessed By the Priest
 14. Maze of the Damned
 15. Die By My Hands