×

Recensie

Electronic

02 mei 2020

ADULT.

Perception is/as/of Deception

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dais

Perception is/as/of Deception ADULT. Electronic 3 ADULT. – Perception is/as/of Deception Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Detroit afkomstige ADULT. maakt al vanaf eind vorige eeuw de clubs met hun mix van Electric Body Music en synthwave onveilig. Niet geheel onbegrijpelijk als je thuisbasis in de Amerikaanse techno hoofdstad gevestigd is. Nicola Kuperus deelt met haar venijnige zang forse klappen uit. De donkere dominante meesteres uitstraling sluit perfect bij de retro ijskoningin look aan waarmee deze in zwart geklede kunstenares zich presenteert. Haar echtgenoot Adam Lee Miller voegt de onweerstaanbare geluiden samen tot een huiveringwekkende dansbare sound. De grafische achtergrond van het paar is tastbaar in de abstracte ingecalculeerde muzikale uitwerking van de tracks.

De waardering van hun bevriende collega’s is het beste op het zesde album Detroit House Guests meetbaar waar ze als gastmuzikanten een grote rol vervullen. Ondertussen zijn we met Perception is/as/of Deception alweer twee platen verder, en verwoordt het Adam Lee Miller en Nicola Kuperus duo als eenheid de kilte en egocentrische eenzaamheid van de hedendaagse maatschappij. Het is net wat minder springerig dan voorganger This Behavior waardoor de slepende trage zang meer tot haar recht komt.

Zichzelf geheel buitengesloten van de wereld wordt er vanuit een zwartgeverfde geïsoleerde kelder aan een negental songs gewerkt die de maatschappij triestheid en de onoverzichtelijke toekomst uitstralen. Schemerige achterkamer passie welke eigenlijk niet voor het verblindende daglicht geschikt is. Hiermee passen ze binnen de hedendaagse zwartgalligheid waarin we leven, al moet daarbij wel de notitie gemaakt worden dat dit thema’s zijn die al jaren in het industriële harde postpunk geluid terugkomen. Leegte, wanhoop en teleurstelling vormt de voedingsbodem waaruit een zwartgeblakerd zaadje zich ontkiemt. ADULT. is het zoveelste hardnekkige onkruid.

Disregard, Look away
Voiceless stares, in dead air
Say one thing, say another
It’s so hard, not so hard… to erase
We appear/disappear
Look between each other
Merge as one, we become, invisible together
It’s so hard / not so hard …to erase
We appear/disappear (We) Look between each other

De onvrede tot uitdrukking gebracht in een enkele track, We Look Between Each Other vat het precies samen. ADULT. is er niet op uit om een boodschap achter te laten. Dit is hoe we er als individu voor staan, en daar moet je maar mee dealen. Perception is/as/of Deception is overduidelijk op het escapisme gericht. Weekenden ontvluchten om anoniem alle frustraties van zich af te dansen. De autoindustrie met de metaalverwerking vormt het kloppende hart van Motor City. Bikkelharde beats slaan met ferme mokerslagen op het fabriekslawaai in wat gereproduceerd wordt. Een geoliede draaiende machine in topvorm. Veel moordende vintage jaren tachtig galm, ingeleid door destructieve noise.

En daar loert het gevaar. Het is allemaal te vanzelfsprekend. De verveling maakt ook van Nicola Kuperus een monotone robot, die gevoelloos haar teksten opdreunt. Ondanks dat deze onverschilligheid masochistische houding een belangrijk element in de gefrustreerde zenuwachtige muziek vormt, loopt ADULT. het gevaar om op een dood spoor te belanden. Perception is/as/of Deception balanceert op een spanningsveld met weinig elastische veerkracht. Of zijn we in het verleden net te vaak verwend geraakt?  1. We Look Between Each Other
  2. Second Nature
  3. Don't Reduce Me
  4. Why Always Why
  5. Total Total Damage
  6. Have I Started at the End
  7. Controlled By
  8. Reconstruct the Construct
  9. Untroubled Mind (Bring Me Back)